A Vatikán továbbra sem fogadja el az eutanáziát

Vágólapra másolva!
A Vatikán megerősítette csütörtökön, hogy teljes mértékben ellenzi az eutanáziát, különösen gyermekek esetében. A pápai állam újabb állásfoglalását az váltotta ki, hogy sajtóhírek szerint a kegyes halál lehetővé vált a hollandiai Groningen klinikájának gyermekorvosi osztályán.
Vágólapra másolva!

Elio Sgreccia prelátus, az élet védelmével foglalkozó pápai akadémia elnökhelyettese az Osservatore Romanóban idézi azt a sajtójelentést, amely szerint a holland igazságügyi hatóságok megállapodást kötöttek a groningeni egyetemi klinikával arról, hogy a kegyes halál lehetőségének korhatárát a gyógyíthatatlan betegségek utolsó időszakára vonatkozóan leszállítják egészen a 12. életévig.

"A lehető leghatározottabban újra ki kell jelenteni, hogy semmi és senki nem adhat engedélyt egy ártatlan ember életének kioltására, legyen az magzat, embrió, gyermek, felnőtt, idős, vagy gyógyíthatatlan, illetve haldokló beteg" - szögezi le Sgreccia a Vatikán lapjában.

"Senki nem követelheti magának a jogot arra, hogy véget vessen saját életének, vagy egy másik ember életének az ő felelősségére. Törvényesen semmilyen hatalom nem kényszeríthet senkit ilyen cselekedetre, vagy engedhet meg neki ilyet. Ez az isteni törvény megszegése volna, az emberi méltóság megsértése, életellenes bűncselekmény, támadás az emberi faj ellen" - írja a prelátus.