Volt amerikai nagykövetek Kerry mellett

Vágólapra másolva!
John Kerry demokrata párti amerikai elnökjelölt mellett állt ki hétfőn volt amerikai nagykövetek népes csoportja, egyúttal súlyos bírálattal illetve George Bush hivatalban lévő republikánus párti elnök külpolitikáját.
Vágólapra másolva!

A 180 volt nagykövet az amerikai választópolgárokhoz intézett, Washingtonban nyilvánosságra hozott nyílt levelében úgy ítélte meg, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei az ország élén történő vezetőváltást és John Kerry elnökké választását igénylik.

A levél szerzői emlékeztettek arra, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények után az egész világ Washington oldalára állt. Felrótták azonban, hogy George Bush "eltékozolta e támogatást" és aláásta annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok győzelmet arathasson a terrorizmus ellen indított háborúban.

Bush hibájának tudták be, hogy az amerikai elnök komolyan meggyengítette az Egyesült Államok biztonságának szavatolásához szükséges szövetségeket. Washington jelenleg azzal kénytelen szembesülni, hogy szövetségesei részéről példátlan mértékben meggyengült az Egyesült Államok iránti tisztelet és bizalom. "Még a világ egyetlen szuperhatalmának is szüksége van barátokra és szövetségesekre" - hangoztatták.

A volt nagykövetek nem mulasztották el megjegyezni, hogy csaknem felük washingtoni tisztségviselő. Az aláírók eme része olyan karrierdiplomata, akik hosszú éveken át dolgoztak az amerikai külügyminisztériumban és képviselték külföldön az Egyesült Államok érdekeit, függetlenül attól, hogy éppen demokrata vagy republikánus párti lakója volt-e a Fehér Háznak. Az aláírók másik része pedig az úgynevezett politikai kinevezett közül került ki, akik szintén amerikai nagykövetségeket vezettek külföldön - John F. Kennedy idejétől kezdve egészen Bushig - kilenc amerikai elnök kormányzása alatt. Az aláírások között két volt moszkvai amerikai nagykövet, Robert Strauss és James Collins kézjegye is szerepelt.