Túszok szabadultak Fallúdzsában

Vágólapra másolva!
Négy iraki túszt szabadítottak ki a Fallúdzsát ostromló amerikai csapatok. Fogva tartóik mindannyiukat verték és éheztették. A katonák hat fegyverest tartóztattak le a rajtaütés során. A házban a túszokon kívül propagandaanyagokat, a túszok kínzását ábrázoló videókat és kiképzési útmutatókat találtak.
Vágólapra másolva!

Négy iraki túszt mentettek meg az amerikai katonák az ostromlott Fallúdzsa körzetében. A katonák egy rajtaütés során szabadítottak ki három szerződéses munkást - akik egy amrikai bázison dolgoztak, és egy hete rabolták el. A munkásokat egy Fallúdzsa melletti házban találták meg.

A tengerészgyalogosok a város központjában bukkantak egy túszul ejtett taxisofőrre, aki tíz napja volt a szélsőségesek fogságában - írja a CNN. A taxisofőr elmondta, hogy soha nem dolgozott amerikaiaknak, ezért nem értette, hogy miért rabolták el a szélsőségesek.

Mind a négyen meg voltak bilincselve és be volt kötve a szemük amikor az amerikaiak rájuk találtak. Beszámoltak arról, hogy fogva tartóik rendszeresen verték őket, és nem kaptak enni - tudósít a BBC News.

A túszejtők rejtekhelyén összesen hat embert vettek őrizetbe. A katonák az épületek átvizsgálásakor fekete egyenruhákat, nagy mennyiségű fegyvert, és éjjellátó készülékeket találtak. Ugyanakkor nagy mennyiségű "szövetséges-ellenes" propagandaanyag volt az épületben: videók, amelyek túszok kínzását és kivégzését ábrázolták, és kiképzési anyagok.

A tengerészgyalogosok szerint az előkerült túszok a bizonyítékai annak, hogy Fallúdzsa valóban a lázadók főhadiszállása volt. A jelenleg fogságban lévő kilenc külföldi túszról, akiket az állítólag Fallúdzsában tevékenykedő Abu Muszab al- Zarkávi terrorvezér emberei raboltak el, egyelőre nem sikerült információt találni.

Fallúdzsában egyébként egész nap folyt a harc a támadó amerikai-iraki erők és a lázadók között. A szövetségesek ugyan ellenőrzésük alá vonták a város nagy részét, továbbra is vannak olyan kis gócok, ahol az ellenállók 20-30 fős csoportjai kitartanak.