Külön részt kapott Lewinsky a Clinton-könyvtárban

Vágólapra másolva!
Republikánus és demokrata volt elnökök avatták fel a magánadományokból felépített Clinton-könytárat, amelyben Bill Clinton elnöksége idején keletkezett anyagokat állították ki. Az intézmény nem hallgatja el a Monica Lewinsky-affért, sőt, külön részt biztosít az ügynek.
Vágólapra másolva!

Ünnepélyesen felavatták az Arkansas állambeli Little Rock városában a William J. Clinton Elnöki Központot, a volt amerikai elnök munkásságát bemutató könyvtárat és múzeumot. A 165 millió dolláros beruházásból létrehozott elnöki könyvtár Clinton elnökségének nyolc évét dokumentálja. A becslések szerint 80 millió papírdokumentumot, 21 millió emailt és két millió fényképet tartalmaz a gyűjtemény.

Fotó: EPA
Bush és Clinton méltatták egymást

A szakadó esőben tartott ünnepségre több mint 40 ezer vendég jött el, számos ismert ember és poltikus mellett a jelenlegi elnök, George W. Bush, valamint Clinton két elődje, George Bush és Jimmy Carter is tiszteletét tette. "Remélem a könyvtár meg tudja mutatni az amerikaiaknak azt, hogy milyen elnöknek lenni" -jelentette ki Bill Clinton.

"Az egész nemzet tanúja volt Clinton káprázatos tehetségének, meggyőző erejének és kitartásának" - méltatta a demokrata elnököt a jelenlegi republikánus elnök George W. Bush. Clinton, akit Bush újítónak is nevezett, válaszként megdicsérte Bush "éberségét" Irak-ügyben, de figyelmeztetett is: "miközben harcolnunk kell ellenségeink ellen, nem ölhetjük vagy foghatjuk el mindet."

Az épületben külön területet szentelnek a Monica Lewinsky-affér bemutatására, amelybe Clinton majdnem belebukott. A botrányt, illetve a republikánikusok vádemelési kísérletét úgy mutatják be, mint a hatalomért vívott harcot a konzervatív erők és a liberálisok között.

A könyvtárban kiállították az 1993-ban gyártott elnöki limuzint, a hattonnás páncélozott Cadillacet, de megtekinthető a fehér házi Ovális Iroda és a tanácskozó terem korhű mását is. Az utóbbiban a mahagóniasztalon nyolc interaktív komputeren a döntéshozatal kacskaringós útjai követhetők. Clinton néhány szaxofonjából is kiállítási tárgy lett.