Vasárnap új elnököt választ Grúzia

Hat héttel Eduard Sevardnadze elnök leváltása után vasárnap új elnököt választ Grúzia. A hat jelölt közül a novemberi forradalmi események kulcsfigurája, Mihail Szaakasvili a legesélyesebb, ám egy tartományi elnök még keresztbe tehet neki. Aszlan Abasidze Adzsária autonóm tartomány, és az Újjászületés Pártjának elnöke választási bojkottal fenyeget. A választás sikertelensége azonban könnyen káoszba taszíthatja az országot.

Vasárnap szavaznak a grúzok, a hatalmából a "rózsás forradalom"-mal hat héttel ezelőtt elűzött Eduard Sevardnadze elnök utódjáról. Az elnökválasztás arra is választ adhat, hogy visszanyerte-e stabilitását a volt szovjet köztársaság.

Az előrehozott választások bejelentése után az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sietve 5 millió dollárt gyűjtött össze Grúzia számára a szavazás előkészítésére. "Ha a választások nem felelnek meg a nemzetközi követelményeknek, annak végzetes hatása lehet a grúziai demokratizálási folyamat nemzetközi hitelére" - jelentette ki még decemberben Bruce George, a grúziai EBESZ-megfigyelők vezetője.

A választásokon hat jelölt indul, de látszólag csak egy rendelkezik jelentős támogatással: Mihail Szaakasvili, a Sevardnadze elleni tüntetések fő irányítója. A választásokon hat jelölt indul, de látszólag csak egy rendelkezik jelentős támogatással: Mihail Szaakasvili, a Sevardnadze elleni tüntetések fő irányítója. A Reutersnek nyilatkozó egyik szakértő szerint Szaakaisvili sikere megkérdőjelezhetetlen, ellenfelei jó esetben is csak 1 százalék körüli eredményt érnek el a szavazáson. Dzsordzsi Akhabadze szociológus szerint még közvélemény-kutatást sem rendelt meg senki, mivel annyira egyértelmű az eredmény.

Bojkottal fenyeget a renegát tartomány ura

Szaakasvili kilátásait azonban némileg rontja az Újjászületés Pártjának bojkott-felhívása. A párt vezetője, Aszlan Abasidze, aki egyben Adzsária autonóm tartomány elnöke ugyan néhány nappal ezelőtt visszavonta fenyegetését, miszerint bezárják Adzsáriában a szavazóhelyiségeket, a párt tagjainak várható széles körű bojkottja miatt nem kizárt, hogy a választáson résztvevők aránya az érvényességhez szükséges 50 százalék alatt marad.

Érvényes szavazás esetén a győztesnek meg kell puhítania a nagyhatalmú Abasidzét, akinek tartományának - Grúzia legnagyobb Fekete-tengeri kikötőjével - gazdasági jelentősége igen nagy. Adzsária máris ellenáll azzal, hogy a vámbevételeket átutalja a nemzeti kincstárnak.

Abasidze, Szaakasvili heves ellenlábasa, a hét elején azzal vádolta Grúzia ideiglenes kormányát, amelyet Szaakasvili szövetségesei vezetnek, hogy összeesküvést szőnek az ő meggyilkolására. A Sevardnadze elleni novemberi tüntetések kezdete óta Abasidze többször is találkozott orosz illetékesekkel, valamint Grúzia két szakadár tartománya, Abházia és Dél-Oszétia vezetőivel. Emiatt sokan attól tartanak, hogy Grúzia hatalmas szomszédja megpróbálja destabilizálni az országot.

Merényletkísérletek, robbantások és puccsveszély

Az elmúlt hónapban Grúziában egyre nőtt a feszültség. Lövéseket adtak le mind az Újjászületés, mind a Sevardnadze-barát Új Grúziáért tömörülés vezetőinek otthonaira. Robbantást hajtottak végre az állami televízió irodáinál, és gránátvetővel lőtték egy független tévéállomás stúdióit. A hadsereg egyik ezredesénél 35 robbanószerkezetet találtak és továbbra is keringenek olyan szóbeszédek, hogy a hadsereg bizonyos körei puccsra készülnek.

Szaakasvili, hogy jobb színben tűnjön fel a katonák között, a héten találkozott a hadsereg parancsnokaival, és megígérte, hogy leváltja a pénzügyminisztert, amennyiben a katonák nem kapják időben illetményüket.

Küzdelem a korrupció ellen

Szaakasvili győzelme hadüzenet lenne a korrupt tisztviselőknek, akár erőszakos áron is. A politikus 2001-ben igazságügy-miniszterként olyan törvényt terjesztett elő, amely lehetővé tette volna a korrupt hivatalnokok házainak elkobzását. Később azonban lemondott, mert úgy érezte, hogy a kormány túl engedékeny a korrupcióval szemben.

Az 5,5 millió lakosú Grúzia a szovjet időkben viszonylagos jólétben élt a turizmusnak és híres borainak köszönhetően. De a kommunizmus bukása után az ország ipara összeomlott, és megviselték az abháziai és dél-oszétiai szakadárokkal vívott háborúk. A széles körben elterjedt korrupció eltüntette a nagy nyugati segélyeket. A havi nyugdíj mindössze 7 dollár, gyakoriak az áramkorlátozások, még a fővárosban, Tbilisziben is.

A nyugati nevelésű Szaakasvili valószínűleg követi Sevardnadzénak az európai struktúrákhoz, többek között a NATO-hoz való csatlakozási törekvéseit. Grúzia stabilitása a Nyugat fontos érdeke, egyrészt a Kaszpi-tenger és a török Ceyhan kikötő közötti tervezet olajvezeték miatt, másrészt pedig azért, mert ütköző állam lehet Oroszország és a NATO-tag Törökország között.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK