Irak újjáépítése, a transzatlanti feszültségek és a globális felmelegedés a főbb témák a svájci Davosban szerdán megkezdődött 33. Világgazdasági Fórumon. Az iraki témát beárnyékolja, hogy a tanácskozásra meghívott iraki amerikai kormányzó az utolsó pillanatban lemondta részvételét. Az eseményen a világ politikai, üzleti és közéletének körülbelül 2000 jeles képviselője vesz részt. Zürichben a repülőtéren kétszáz fő próbálta megakadályozni szerdán, hogy a gazdasági és politikai vezetők eljussanak a davosi rendezvényekre. De a világ túlsó felén is tiltakoznak a globalizációt jelképező gyűlés ellen.

Szerdán nyílt meg a svájci Davosban a 33. Világgazdasági fórum. A "korunk problémáinak megoldásához hozzájáruló" nemzetközi tanácskozáson a világ gazdasági és politikai életének 2100 befolyásos személyisége vesz részt; politikusok, üzletemberek, művészek, tudományos kutatók, vallási és szakszervezeti vezetők és különböző civil és jótékonysági szervezetek képviselői.

Az idei, "Partnerség a jólétért és biztonságért" cím alatt folyó tanácskozások témái a világot érintő aktuális problémák széles spektrumát ölelik fel, az iraki helyreállítástól a transzatlanti feszültségeken keresztül a közös kormányzásig, illetve a globális felmelegedésig. Szerepelnek továbbá olyan témák is, mint a "spam átka", a "kreativitás mint relatív előny", vagy éppen a "könyvek, melyek gondolkodásunkat formálják".

Üzletemberek, politikusok

A körülbelül kétezer résztvevő közül kiemelkednek a különböző világcégek vezetői, például Michael Dell, Bill Gates, John Chambers a Ciscótól, Nandan Nilekani az Infosystől, Philip Knight a Nike-tól, és Sir Martin Sorrel a WPP reklámóriástól.

A politikusok közül megjelenik Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Pervez Musarraf pakisztáni és Nestor Kirchner argentin elnökök, és Mohamed Khatami iráni miniszterelnök, vagy éppen Bill Clinton volt amerikai elnök, aki fontos beszéddel készült. A jelenlegi amerikai kormányzatot Dick Cheney amerikai alelnök képviseli, aki szombaton mond beszédet. Idén a frissen megválasztott grúz elnököt, Mihail Szaakasvilit is meghívták a tanácskozásokra, és ott lesz még II. Abdalláh jordániai király, a pakisztáni államfő és az indiai külügyminiszter. Az izraeli és a palesztin külügyminiszter közös rendezvényen készül felszólalni, de elmegy a török kormányfő és a görög külügyminiszter is.

Összesen harminc állam- és kormányfő igazolta vissza érkezését az alpesi városkába. Az idén Magyarországot senki sem képviseli állami szinten a fórumon. A miniszterelnökhöz érkezett a meghívás a davosi Világgazdasági fórumra, de arra a hazai programok miatt Medgyessy Péter nem tudott elmenni. Pénteken például a svéd miniszterelnök érkezik hazánkba - mondta az [origo]-nak a Miniszerelnöki Hivatal illetékese.

Nem megy el ugyanakkor Václav Klaus cseh államfő sem, aki az utóbbi években rendszeres látogató volt itt, idén azonban betegségre hivatkozva lemondta részvételét.

Forrás: EPA
Az alapító hallgatja az iráni kormányfőt

Khatami tagadta az atomfegyvereket

Irán sohasem akart tömegpusztító fegyverekre szert tenni - jelentette ki Mohammed Khatami iráni elnök szerdán Davosban. Határozottan ellenezzük az atomfegyverek gyártását. Ezért kiszélesítjük őszinte és becsületes együttműködésünket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel - mondta beszédében az iráni elnök. Az államfő párbeszédre szólított fel a globális problémák megoldása érdekében, de közölte: nincs esély arra, hogy politikai párbeszédet folytassanak az Egyesült Államokkal, mivel Washington nem tiszteli az iszlám kormányt.

Arra a kérdésre, tárgyal-e Dick Cheney amerikai alelnökkel, aki a héten érkezik Davosba, az iráni államfő közölte: a párbeszéden az ösztöndíjasok, tudósok cseréjére és a kulturális kapcsolatok javítására vonatkozó folyamatot értette. Ha ez megvalósul, megkezdhetik a politikai párbeszédet is.

Nem ment el Irak kormányzója

Khatami előtt nem sokkal Jack Straw brit külügyminiszter az iraki háború szükségességéről próbálta meggyőzni a hallgatóságot. A politikus nyitva hagyta a lehetőséget, hogy nyáron országos választásokkal hozzák létre Irak ideiglenes kormányát. Straw üdvözölte, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár kész kiküldeni Irakba a világszervezet újabb képviselőjét és egy technikai csoportot is annak megvizsgálására, előre lehet-e hozni nyárra a megszálló hatalmak által csak jövőre beütemezett országos választásokat.

Az amerikaiak terve szerint idén nyáron területi alapon rendezett, bonyolult jelölési rendszerben alakítanának ki egy ideiglenes parlamentet, amely megválasztaná az új Irak első, bár még mindig ideiglenes kormányát. Ez a kormány aztán jövőre rendezné meg az első választásokat, amelyekből már törvényes parlament és kormány kerülhetne ki.

A fórum iraki rendezéssel kapcsolatos eseményeire némi árnyékot vet, hogy Irak amerikai kormányzója az utolsó pillanatban indoklás nélkül lemondta részvételét.

Forrás: EPA
Zürichben kétszázan tüntettek

Ellenzők

Zürichben a repülőtéren kétszáz fő próbálta megakadályozni szerdán, hogy a gazdasági és politikai vezetők eljussanak a davosi rendezvényekre. De a világ túlsó felén is tiltakoznak a globalizációt jelképező gyűlés ellen.

Szerdán tízezrek tüntettek az indiai Bombayban, ahol jelenleg folyik a negyedik Szociális Világfórum (WSF) nevet viselő eddigi legnagyobb globalizációellenes tanácskozás. A fórum jelszava "Lehetséges egy másféle világ".

A tiltakozó akciókkal, intenzív vitákkal kísért hatnapos tanácskozás záró akciójaként tartott tömegmegmozdulás résztvevői Bombay belvárosában "Megállíthatjuk Busht, megállíthatjuk a háborút" és hasonló jelszavakkal vonultak fel.

A Szociális Világfórum eseményein a világ 132 országából százezer ember vett részt. A találkozót most először tartották a fórum brazíliai székhelyén, Porto Alegrén kívül. A fórumon felszólalt egyebek között a legutóbbi Nobel-békedíjas iráni Sirin Ebadi, valamint Mary Robinson volt ír államfő, az ENSZ emberi jogi főmegbízottja is.

[origo]/MTI