Észak-Korea szombaton elutasította az atomprogramja teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan felszámolására vonatkozó washingtoni követelést, amely mögött háború indítására és a phenjani kormány megdöntésére szőtt összeesküvést sejt.

 

A phenjani vezetés Li Csao-hszing (Li Zhaoxing) kínai külügyminiszter és Kim Dzsong Il észak-koreai vezető találkozója után tartotta fontosnak megismételni rendíthetetlen álláspontját. A megbeszélés után Li ugyanis közölte: megállapodtak abban, hogy előrelépnek az észak-koreai atomprogramról kezdett hatoldalú tárgyalások újabb, harmadik fordulója felé.

A phenjani állami rádióban, amelyet a Yonhap dél-koreai hírügynökség idézett, szombaton beolvasták: a kommunista Észak-Korea soha nem fogja elfogadni, hogy olajszállítmányok és egyéb gazdasági segélyek feltételeként számolja fel nukleáris létesítményeit.

Phenjan először az Egyesült Államoktól vár el gazdasági támogatást és írásos garanciát arra, hogy nem támadja meg Észak-Koreát. Ezért cserébe hozzájárulna nukleáris létesítményeinek ellenőrzéséhez és felszámolásához, de békés célú, energiatermelő atomprogramjáról továbbra sem hajlandó lemondani.