Náci háborús bűnösöket keresnek Ausztriában

Hamarosan eljárást indítanak Ausztriában hét személy ellen azzal a gyanúval, hogy náci háborús bűnök elkövetésében vehettek részt - jelentette be szerdán Bécsben az osztrák igazságügyi minisztérium.

A minisztérium tavaly szeptemberben a jeruzsálemi Simon Wiesenthal-központtól olyan listát kapott, amelyen 48 háborús bűnök miatt keresett személy neve szerepelt. A központ szerint a megnevezettek valamennyien Ausztriában élnek, és a II. világháború idején náci háborús bűnök elkövetésében vettek részt.

Az osztrák igazságügyi szervek megállapították, hogy a Wiesenthal-központ listáján szereplők közül 34 már nincs az élők sorában, közülük egyesek még a háború idején meghaltak. Négy személy létezéséről vannak ugyan adatok, de nem sikerült a nyomukra bukkanni, 3 személyről pedig semmiféle adatot sem találtak az osztrák archívumokban, egyebek között az egykori osztrák ellenállás dokumentációs központjában, valamint a németországi nyilvántartásokban. A hét megtalált személy ellen vizsgálatot indítanak.

A Wiesenthal-központ szerint a listán megnevezettek a II. világháború idején rendőri egységek tagjaiként főképp zsidók ellen követtek el háborús bűncselekményeket Kelet-Európában.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Wiesenthal-központ vezetője az osztrák tömegtájékoztatásnak adott szerdai nyilatkozatában bejelentette, hogy a nácivadász szervezet áprilisban újabb listát adott át az osztrák hatóságoknak. Ezúttal 121 - feltehetően Ausztriában élő - személyt keresnek, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Waffen-SS tagjaiként háborús bűnöket követtek el. Zuroff példaként nevezte meg a Wiking páncélos hadosztályt, amelynek tagjai 1941 nyarán a Szovjetunióban követtek el háborús bűnöket, illetve a Prinz Eugen SS-hadosztályt, amelynek tagjai jugoszláviai bűnök elkövetésének a részesei.

Az osztrák igazságügyi minisztérium megerősítette az újabb lista átadásának a tényét, és képviselője reményét fejezte ki, hogy gyorsan tisztázni tudják az ügyet. Elmondta, hogy az első listán szereplőkhöz hasonlóan a második listán megnevezettek feltalálása után előzetes nyomozást, majd igazságügyi vizsgálatot indítanak, s amennyiben a gyanú igazolódik, bírósági eljárás indul.

KAPCSOLÓDÓ CIKK