Sikeres nukleáris rakétakísérlet Pakisztánban

Rakétakísérletet hajtott végre Pakisztán olyan rakétával, amely bármilyen, így nukleáris töltetet is képes célba juttatni. Az iszlámábádi vezetés tagadja, hogy az atomkísérleteknek köze lenne a Pakisztán és India közti feszültséghez.

Sikeres kísérletet hajtottak végre Pakisztánban egy nukleáris töltet célba juttatására is alkalmas, közepes hatótávolságú rakétával. A Gauri típusú rakéta 1500 kilométert képes megtenni. Ezúttal 900 kilométerre lévő célra lőtték ki, és a hadsereg szóvivője szerint el is találta azt.

A szombati kísérlet az ország védelmi képességeinek javítására irányuló erőfeszítések sorába illeszkedik - közölte a tábornok. A teszt előtt Pakisztán a szomszédos országokat, köztük a vele fegyverkezési versenyt folytató Indiát is értesítette. Ilyen rakétákkal Pakisztán adott esetben elérhetne bármelyik fontos katonai célpontot Indiában, jóllehet Iszlámábád már tagadta, hogy kísérleteinek köze lenne a két ország közti feszültségnek. A kísérletre alig néhány nappal azt követően került sor, hogy Indiában új kormány lépett hivatalba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK