Voltak kínzások más iraki börtönökben is

A Bagdad közelében lévő Abu Graib börtönön kívül legalább négy másik helyen is bántalmazták iraki foglyaikat az amerikai katonák. Az AP hírügynökség által feltárt bizonyítékok szerint ezeken a helyeken két fogoly halt bele a rossz bánásmódba. 

A kínzások miatt elhíresült Abu Graib börtön mellett négy másik iraki börtönben is bántalmaztak foglyokat. Az AP jelentése szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a násziríjai börtönben, a bagdadi nemzetközi repülőtéren lévő katonai táborok fogdáiban, valamint a Kaimban és Szamarrában lévő fogházakban is bántalmazták és megalázták a foglyokat.

A rabokat állítólag verték, vagy arra kényszerítették, hogy órákig álljanak a tűző sivatagi napon. A hírügynökség bírósági szövegekben és kihallgatási jegyzőkönyvekben talált adatokat erről. Állítólag két fogoly a bántalmazások alatt szerzett sérülésekbe halt bele.

Az AP adatai szerint a bántalmazásokat minden esetben a katonai hírszerzés tagjaihoz lehet kötni. A Násziríja közelében lévő Camp Whitehorse-ban az őröket arra utasították, hogy a foglyokat tartsák csuklyában még közel ötvenfokos hőségben is, akár 50 percen keresztül, így puhítva meg őket a kihallgatásokra. Egy rab megfulladt.

Egy Kaim közelében lévő táborban a kihallgatók állítólag egy hálózsákba zártak egy iraki tábornokot, majd ráültek a mellére, és befogták a száját. A magas rangú tiszt végül életét vesztette. Egy Szamarra közeli táborban állítólag verték és fojtogatták a rabokat, illetve a hajuknál fogva ráncigálták őket, a bagdadi repülőtéren lévő táborban ugyancsak verték a foglyokat, illetve kényelmetlen testhelyzetekben tartották őket órákon át.

A Camp Whitehorse-ban történt halálesettel kapcsolatban két tengerész ellen emeltek vádat, ám egyikük ellen sem emberölés miatt. A jegyzőkönyvek szerint egy fogoly akkor halt meg, amikor egy katona a nyakánál fogva akarta őt odébb rántani, és ekkor eltörte a gigáját - írja a BBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK