Puccsot akadályoztak meg Kongóban

Újabb puccsot akadályoztak meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kabila elnök tv-beszédben közölte a lakossággal, hogy sikeresen letörték a katonai hatalomátvételi kísérletet. A puccsal kapcsolatban eddig tizenkét embert tartóztattak le, a hatalomátvételi kísérlet feltételezett vezetője megadta magát. Az ENSZ kongói missziója közölte, hogy a puccs csak a fővárosban okozott felfordulást, a harcok nem terjedtek át vidékre.

Megakadályozták a hadsereg újabb hatalomátvételi kísérletét a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Joseph Kabila elnök tv-beszédben nyugtatta meg a lakosságot, hogy a kormány sikeresen ellenállt a puccsistáknak - írja a BBC News. A mostani volt idén a második hatalomátvételi kísérlet a nyugat-afrikai országban.

"Maradjatok nyugodtak, de készüljetek az ellenállásra, mert senkinek sem engedem meg, hogy puccsal próbálja eltéríteni útjáról a békefolyamatot" - közölte a lakossággal a terepszínű katonaruhát viselő elnök. "A magam részéről jól vagyok" - nyugtatta meg a lakosságot Kabila.

A puccskísérlet csütörtök éjjel kezdődött, amikor Eric Lenge őrnagy katonáival elfoglalt egy rádióállomást, és bejelentette, hogy átvette a hatalmat az országban. A Kabilához hű erők elvágták a rádió áramellátását.

Ezt követően lövöldözést lehetett hallani az állami televízió és az elnöki rezidencia felől. A puccsisták elvágták a villanyvezetékeket, így a fővárosban háromórás áramszünet volt. A Tshatshi katonai bázis környékén, amely a főváros, Kinshasa legnagyobb katonai támaszpontja, nehéztüzérséget vetettek be a lázadó katonák ellen - írja a CNN.

A kormányerők eddig tizenkét embert vettek őrizetbe a puccs irányítói közül. A hatalomátvételi kísérlet vezetőjét és embereit a kormánycsapatok a Kinshasa melletti Ndjili repülőtérnél vették körbe.

A Kongóban szolgálatot teljesítő ENSZ békefenntartó misszió illetékesei bejelentették, hogy a puccskísérlet csak a fővárosban vezetett harcokhoz, vidéken továbbra is nyugalom van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK