Olaszországban több tucat katona betegedett meg, akik részt vettek az olasz hadsereg iraki missziójában. A katonák megbetegedését a hozzátartozók szerint a páncélosok ellen bevetett gyengített urántartalmú lövedékek okozták. Az olasz honvédelmi minisztérium most ezer katonán akar egyéves vizsgálatot végrehajtani, hogy kiderítse, van-e összefüggés a lövedékek és a megbetegedések között. A magyar Honvédelmi Minisztériumban az [origo] érdeklődésére közölték, hogy az al-Hillában szolgálatot teljesítő magyar katonák között még nem fordult elő ilyen panasz.

Olaszországban több tucat olyan olasz katona betegedett meg, aki az utóbbi egy évben az "Ókori Babilónia" békemisszió keretében Irakban szolgált. Már 20 katonát szállítottak emiatt a római Celio katonaikórházba - jelentette hétfőn a La Repubblica című újság. A katonák hozzátartozó azt állítják, hogy a veteránok a  gyengített urántartalmú lövedékek ártalmas következményeitől betegedtek meg.

A gyengített urántartalmú páncéltörő lövedékek egészségre káros hatása a Jugoszlávia elleni NATO-bombázások után került a figyelem középpontjába. Azok közül a katonák közül, akik a volt Jugoszlávai területén teljesítettek békefenntartó szolgálatot a bombázások után, többen a leukémia egy ritka változatától betegedtek meg, amelyet a bevetés helyszíne nyomán Balkán-szindrómának neveztek el.

Olaszországban 300 ilyen megbetegedést regisztráltak, a megbetegedett katonák hozzátartozóinak érdekvédelmi szövetsége úgy tudja, hogy eddig 30, a volt Jugoszlávia területén bevetett olasz halt meg Balkán-szindrómában. A betegség legutóbbi két áldozata egy hónappal ezelőtt halt meg.

A családtagok azt kifogásolták, hogy az orvosi ellenőrzés magas költsége miatt csak mindössze az egyharmadát vizsgálták meg annak a 70 ezer katonának, akik urántartalmú lövedékek rákkeltő sugárzásának voltak kitéve.

A római védelmi minisztérium most olyan program finanszírozását tervezi, amelynek keretében a következő tíz éven át orvosi ellenőrzésnek vetnének alá 1000 katonát, aki háborús övezetekben szolgált. A vizsgálat augusztusban kezdődik, az első eredményeket 18 hónap múlva várják.
 
"Az Irakban  szolgáló magyar katonáknál még nem merült fel ilyen jellegű panasz" - mondta Matyucz Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója az [origo] kérdésére.

Matyucz elmondta, hogy a NATO orvosi bizottsága évekkel ezelőtt már folytatott vizsgálatot az ügyben, és nem találtak összefüggést a megbetegedések és a gyengített uránmagos lövedékek között. Az orvosok vizsgálata szerint egy katonának évekig kellene kézben tartania egy uránmagos lövedéket, hogy az sugárfertőzést okozzon.
 
Azoknál a magyar kontingenseknél, amelyek olyan területen szolgálnak, ahol korábban ilyen fegyvereket vetettek be, semmilyen különleges óvintézkedést nem láttak szükségesnek. "Ha kimutatják, hogy van összefüggés a betegség és a lövedékek között, akkor természetesen megváltozik a helyzet" - jelentette ki a kommunikációs főigazgató.

Az amerikai védelmi minisztérium nemrégiben megismételte, hogy az amerikai erők Irakban kifejezetten takarékoskodtak a gyengített urántartalmú lövedékekkel. Az 1991-es öbölháborúban 320 tonna szegényített urántartalmú lövedéket vetettek be, Koszovóban és Boszniában 4000 tonnát használtak fel. A legutóbbi iraki háborúban elhasznált mennyiségről mostanáig sincsenek pontos adatok.

[origo] /MTI