Két tucatnál is több levélbombát adott fel ismeretlen tettes nagy-britanniai címekre; a szerkezetek egy részét még a postahivatalokban elfogták, de több működésbe lépett. A brit rendőrséghez kedd estig összesen 26 ilyen szerkezetről érkezett bejelentés.

A legtöbb levélbombában folyékony öngyújtógáz volt, gyújtószerkezettel ellátva; ezeket általában A4-es formátumú, vagyis nagy alakú postai borítékokban találták. Voltak olyan borítékok is, amelyek ártalmatlan fehér port, vagy csak gyújtószerkezetet tartalmaztak. A borítékokat vidéki - zömmel Bedfordshire grófságbeli - címekre küldték. A rendőrség közlése szerint egy levélbomba, amelyet felbontója egy törmelékgyűjtő konténerben talált, működésbe lépett, könnyebb sérülést okozva a járókelőnek.

Egy másikból, amelyet a címzett bontott fel, füst tört elő, de nem keletkezett robbanás, és sérülés sem történt - jelentette a BBC. Rendőrségi szakértők szerint mindazonáltal a szerkezetek akár halált is okozhatnak. A kedd estig előkerült 26 veszélyes levélből tízet fedeztek fel még a postai elosztókban.

A rendőrség egyelőre nem ismeri a levélbombák küldésének okát, és nem talált összefüggést a címzettek kiléte között sem. Annyit sikerült megállapítani, hogy a címzést valószínűleg ugyanaz a személy írta mindegyik borítékra, kézzel.

A vizsgálatot vezető rendőrtiszt éberségre hívta fel a lakosságot, a felvevő postahivatalokat pedig arra, hogy jelentsék, ha valaki nagyobb mennyiségű, gyanús levelet akar feladni.