Nyugdíjba megy Csiang Cö-min

2004.09.18. 11:44

Kínai lapértesülések szerint lemond utolsó politikai posztjáról is Csiang Cö-min, Kína egykori vezetője. Csiang várhatóan vasárnap, a Kínai Kommunista Párt kongresszusán jelenti be távozását a katonai bizottság elnöki székéből.

Forrás: ORIGO
Csiang Cö-min

Kína egykori erős embere, Csiang Cö-min (Jiang Zemin) hamarosan megválik utolsó tisztségétől, a katonai bizottság elnöki posztjától - jelentette szombaton a South China Morning Post. A hongkongi újság a Kínai Kommunista Pártból származó információra hivatkozott. Forrásai szerint Csiang lemondását vasárnap, a KKP Központi Bizottsága négynapos ülésének végén fogják bejelenteni.

A 78 éves Csiangot Hu Csin-tao (Hu Jintao) váltja fel a katonai bizottság élén, vagyis a "trónörökös" az állam- és a pártelnöki tisztség után a harmadik legfontosabb funkciót is átveszi elődjétől. Ezt követően ő lesz a kínai állam, a kommunista párt és a hadsereg első számú vezetője. Megfigyelők egy része arra számított, hogy Csiang Cö-min - aki 2002 novemberében vált meg a pártelnöki és tavaly márciusban az államfői tisztségtől - hosszabb ideig megőrzi posztját a katonai bizottság élén.

KAPCSOLÓDÓ CIKK