Merénylet egy pakisztáni mecsetben: 30 halott

2004.10.01. 19:00
Harmincan haltak meg abban az öngyilkos merényletben, amit egy pakisztáni mecsetben követtek el pénteken. A robbanás akkor következett be, amikor az ima miatt több ezer ember zsúfolódott össze a mecsetben. A merénylet után a feldühödött tömeg felgyújtott egy benzinkutat és több rendőrautót.    

Legalább 30 ember meghalt és 34 megsebesült abban az öngyilkos merényletben, amelyet egy zsúfolt síita mecsetben követtek el pénteken Pakisztán keleti részében.

A robbanás az indiai határhoz közeli Szijalkot városban, a pénteki ima idején történt, amikor több mint ezer ember zsúfolódott össze a Zainabja mecsetben. A rendőrség közölte, hogy öngyilkos merénylet történt. A halálos áldozatok közül 14-en a helyszínen, a többiek a kórházban haltak bele sérüléseikbe. A halálos áldozatok száma tovább nőhet, mivel számos sebesült állapota válságos - közölte a helyi rendőrfőnök.

A merénylet után feldühödött emberek százai vonultak végig a városon, akadályozva a mentést és a nyomozást. A tömeg felgyújtott egy benzinkutat és két rendőrautót, valamint kővel dobált meg épületeket. A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget. A síita mecsetek ellen korábban Karacsiban végrehajtott robbantásokért szunnita szélsőségeseket tettek felelőssé. A síiták a 150 milliós pakisztáni lakosság 20 százalékát teszik ki.

A merényletet öt nappal azután követték el, hogy a pakisztáni biztonsági erők tűzharcban megölték Amzsád Huszain Farukit, a betiltott Laskar-I-Dzsangvi szélsőséges iszlám szervezet egyik magas rangú vezetőjét, Pakisztánban első számú közellenségként keresett terroristát. Farukit azzal vádolták, hogy 2002 januárjában részt vett a The Wall Street Journal újságírója, Daniel Pearl elrablásában és meggyilkolásában, majd két évvel később a pakisztáni államfő, Pervez Musarraf elleni két sikertelen merényletben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK