Irakról vitatkoztak az amerikai alelnök-jelöltek is

2004.10.06. 8:34

John Kerry demokrata párti elnökjelölt volt Dick Cheney amerikai alelnök fő céltáblája azon a vitán, amelyet John Edwards észak-carolinai szenátorral, Kerry alelnök-jelöltjével vívott kedden az Ohio állambeli Clevelandben. A két jelölt egyetlen tévévitájának 90 percében számos olyan érv hangzott el, amilyet George Bush elnök és kihívója, John Kerry múlt heti tévévitájában már elhangzott.

Cheney kijelentette, hogy nem vitatja John Kerry hazafiságát, annál inkább ítélőképességét, és alkalmatlanak tartja az amerikai fegyveres erők főparancsnoki tisztére, amelyet a mindenkori  elnök tölt be. Az alelnök szerint Kerry szenátorként védelmi-biztonsági ügyekben mindig a rossz oldalon állt. 1991-ben ellenezte Kuvait felszabadítását az iraki megszállás alól, 2002-ben megszavazta a Bush elnököt a katonai fellépésre felhatalmazó kongresszusi határozatot, de utána mégis az amerikai katonák iraki küldetését 87 milliárddal dollárral finanszírozó törvény ellen voksolt. Az alelnök azzal magyarázta a fordulatot, hogy Howard Dean volt vermonti kormányzó akkoriban az iraki háborút élesen elítélve megelőzte Kerryt a Demokrata Párt elnökjelöltségéért vívott küzdelemben.

Edwards szerint Bush elnök kellő felkészülés és a béke megnyerésének a terve nélkül vágott neki a iraki háborúnak. A koalíció veszteségeinek 90 százaléka amerikai és az Egyesült Államok állja a költségek 90 százalékát. Cheney ellenben azt állította, hogy az adatok egyszerűen nem állják meg a helyüket, a szenátor nem számol az iraki biztonsági erőkkel, "semmibe veszi áldozatvállalásukat", holott ők viselik az összes veszteség 55 százalékát. (Cheney más viszonyítási alapon cáfolt, így mindkettőjüknek is igaza lehet.)

Az alelnök azt kérdezte, hogy Kerry miként szerez új szövetségeseket, ha maga is azt mondja, hogy az iraki háború "rossz háború rossz helyen és rossz időben", a mostani szövetségeseket pedig a "kényszerítettek és a megvesztegetettek koalíciójának" nevezte.

Dick Cheney szerint sosem sugallta, hogy kapcsolat lenne az iraki rezsim és a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások között, de világos bizonyítékok vannak Irak és terrorizmus kapcsolatára, a most túszokat lefejező Abu Muszab az-Zarkávi jordániai származású terrorista Bagdadban volt a háború előtt. Cheney szerint Irakot a terrorizmus elleni háború összefüggésében kell látni. "Pontosan azt tettük Irakban, ami a helyes volt és most is csak pontosan ugyanazt javasolnám" - mondta.

Edwards emlékeztetett rá, hogy Cheney korábbi cége, a Halliburton 7,5 milliárd dollár értékben jutott pályázat nélkül szerződésekhez Irakban. A szenátor szerint Cheney a cég vezetőjeként az Irán elleni szankciók feloldását szorgalmazta és Amerika esküdt ellenségeivel üzletelt, minden offshore kiskaput kihasználva. Az alelnök szerint mindez üres vád, figyelemelterelés, füstfelhő, amely mögött nincsen semmi.

Az alelnökelöltek vitája általában nem befolyásolja az elnökválasztás kimenetelét, a szócsatát mégis nagy érdeklődés előzte meg, mivel a két ellenfél szinte mindenben elüt egymástól. Az 51 éves, de koránál sokkal fiatalabbnak kinéző John Edwards észak-carolinai szenátor még csak első törvényhozási mandátumát tölti, korábban peres ügyvédként tevékenykedett. A 63 éves Dick Cheney, az amerikai történelem egyik legnagyobb befolyású alelnöke nagy törvényhozási és kormányzati tapasztalatokkal. Az öbölháború idején idősebb George Bush elnök védelmi minisztere volt, 1995 és 2000 között a Halliburton texasi energetikai cég vezetője.

A két ellenfél egy félkör alakú asztal mögött ülve válaszolt a vitavezető kérdéseire, egymásnak közvetlenül nem tehettek fel kérdéseket. Az elnökjelöltek vitáját a felmérések szerint John Kerry nyerte, az alelnökjelöltek összecsapása viszont az első kommentárok szerint döntetlen volt, ami Edwardsnak kedvez, hiszen tapasztalt politikus volt az ellenfele.

George Bush és John Kerry pénteken Missouriban, majd jövő szerdán Arizonában vívja meg két további televíziós csatáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK