Elromló szavazógépek, kiszúrt teherautó-gumik

2004.11.02. 23:33

Elromló szavazógépek, pereskedő aktivisták, a szavazóhelyiségekhez túl közel merészkedő választási megfigyelők és kiszúrt teherautó-gumik okoztak kisebb problémákat eddig az amerikai elnökválasztáson. Komolyabb visszaélésekről és fennakadásokról még nem érkezett jelentés.

Kisebb kényelmetlenségek hátráltatják az elnökválasztást az Egyesült Államokban. Van, ahol a szavazói regisztráció során merültek fel nehézségek, máshol a szavazógépek mondták fel a szolgálatot.

Három államban - Iowában, Michiganben és Minnesotában - republikánus ügyvédek pereket indítottak a MoveOn.org ellen. Bush pártjának jogászai szerint ugyanis a választás tisztaságát figyelő független szervezet aktivistái túl közel ütöttek tanyát a szavazóhelyiségekhez.

Philadelphiában republikánus aktivisták azt állították, hogy a szavazógépeken már a helyiségek megnyitásakor több ezer szavazatot láttak. A hatóságok közölték, az aktivisták félreértették a gépeken látható számokat. A gépek ugyanis minden rajtuk leadott szavazatot rögzítenek, nem csak a mostaniakat - írja a Boston Globe.

Milwaukee-ben a republikánusok által kibérelt 30 teherautó gumijait szúrták ki ismeretlenek. Clevelandban egy demokrata párti hivatalnok panaszkodott egy szavazóbizottsági tagra, mivel az üvöltve dobta ki a szavazóhelyiségből, ahova aztán egy másik visszaengedte.

Egy floridai választókörzetben egy bíróság jóváhagyta azt a republikánus kérelmet, amelyben arra panaszkodtak, hogy demokrata párti aktivisták szórólapokon perrel fenyegetik a republikánus választási felügyelőket.

Dél-Dakotában ugyanakkor arra a demokrata keresetre bólintott rá egy bíróság, amelyben a republikánus szavazóellenőrök tevékenységének korlátozását kérték. Egy demokrata szenátor szerint ugyanis a republikánus aktivisták megpróbálták megfélemlíteni a bennszülött indiánokat.

Florida, Luisiana, Dél-Karolina, New Jersey egyes körzeteiben eközben több, újonnan rendszerbe helyezett érintőképernyős szavazógép ment tönkre. Ezért több helyen papíron folytatták a szavazást.

Volt, ahol a felkészületlen szavazóbiztosok okoztak gondokat, például New Yorkban, ahol emellett több szavazóhelyiség is késve nyitott ki. Egyes államokban számos szavazó neve rejtélyes módon lekerült a szavazólistákról, például New Jerseyben kétszáz ember nem találta magát ezeken. Volt, ahol nem kapták meg szavazólapjaikat a távolmaradók, de nem engedték őket a szavazóhelyiségekben sem leadni voksaikat. Máshol az ideiglenesen kiadott szavazólapok okoztak kisebb gondokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK