A holland igazságügy- és belügyminisztérium új, szigorú intézkedéseket jelentett be csütörtökön a terrorizmus elleni harc jegyében. A szigorítások Theo van Gogh filmrendező meggyilkolásával függenek össze; a gyilkosság gyanúsítottjai marokkói-holland kettős állampolgárok. A két tárca szeretné elérni, hogy a veszélyesnek ítélt kettős állampolgárokat megfoszthassák holland állampolgárságuktól.

A kormány sürgősséggel törvényjavaslatot nyújt be a parlamentbe, amely lehetővé tenné, hogy megfosszák holland állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik "veszélyeztetik állam létfontosságú érdekeit" - mutat rá a parlamenthez intézett levelében a két minisztérium.

Kettős - marokkói-holland - állampolgár az a férfi is, akit a muzulmánokat filmjében bíráló Theo van Gogh filmrendező múlt keddi meggyilkolásával gyanúsítanak. A két tárca kiterjeszti a radikális vagy terrorcselekményekben részt vevő személyek megfigyelését és különleges terroristaellenes vizsgálati szervet hoz létre - jelentették be.

Hét feltételezett iszlám szélsőségest vettek szerdán őrizetben Hollandiában terroristaellenes razziák során. Hágában a rendőrség különleges egységei tizennégy órás szembenállás után megostromoltak egy házat. A gyanúsítottak kézigránátot dobtak a rendőrökre, négy rendőr megsebesült, egyikük súlyosan. Az őrizetbe vett két személyt terrorcselekmény elkövetésének szándékával vádolják. Őket, csakúgy mint az öt másik előállított személyt - akiknek az állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra - azzal gyanúsítják, hogy egy radikális muzulmán szervezettel állnak kapcsolatban.