Vranitzky: Pozitív az osztrák EU-tagság mérlege

Vágólapra másolva!
Abszolút pozitívnak ítélte meg a tízéves osztrák európai uniós tagság mérlegét pénteken Franz Vranitzky volt osztrák kancellár.
Vágólapra másolva!

Esti televíziós nyilatkozatában Ausztria egykori szociáldemokrata kancellárja annak a nézetnek adott hangot, hogy az 1995-ben bekövetkezett csatlakozás előkészületei, illetve a belépésről döntő népszavazás hatalmas politikai esélyt biztosítottak az ország számára. Vranitzky ugyanakkor úgy értékelte: miközben a csatlakozás kétségtelen előnyöket teremtett Ausztria számára, ezzel nem áll összhangban a lakosság nem egészen pozitív értékítélete a tagságról.

Bíráló szavakkal szólt a volt kancellár a jelenlegi kormány azon politikájáról, amelynek keretében vitát kezdeményezett egy esetleges népszavazásról Törökország uniós csatlakozásáról. Ez a politika megítélése szerint "különösen bosszantó." Megtévesztőnek nevezte, hogy már most vita kezdődik egy olyan referendumról, amely másfél évtized múlva következhet be.

Franz Vranitzky kijelentette, hogy Törökország uniós csatlakozása az ország stratégiai helyzete miatt nemcsak európai ügy, hanem világpolitikai jelentőséggel bír.