Ismét kiürítették a Fehér Házat és a Capitoliumot

Vágólapra másolva!
Kiürítették szerdán a Fehér Házat és a Capitoliumot annak nyomán, hogy egy kisrepülőgép berepült az amerikai főváros fölötti légi biztonsági övezetbe; percekkel később mindenkit visszaengedtek az épületekbe. Más amerikai kormányzati épületek, köztük a pénzügyminisztérium és a legfelsőbb bíróság munkatársait is biztonságos helyre vezényelték.
Vágólapra másolva!

Amerikai belbiztonsági illetékesek elmondták: a biztonsági intézkedésre annak nyomán került sor, hogy egy Cessna típusú kis magánrepülőgép a légiforgalom-ellenőrzés felhívásait figyelmen kívül hagyva megsértette a Washington fölött létrehozott légi biztonsági övezetet, és a Capitolium 3 kilométeres körzetén belülre repült.

Az amerikai légierő két F-16-os harci gépet küldött a levegőbe, a Capitoliumon kívül pedig a kongresszusi dolgozók százai és kíváncsi turisták lesték az eget. Az egyik harci gép megközelítette a kisgépet, és fényjelzéssel közölte vele, hogy tiltott zónában tartózkodik - közölte a polgári légiforgalmi hatóság munkatársa.

A Cessna ezután visszafordult, majd a légierő kísérő gépei és helikopterei a Maryland állambeli Frederickben, közvetlenül a légi biztonsági övezet határán kívül leszállásra kényszerítették, ahol a pilótát a rendőrség őrizetbe vette - közölte az amerikai belbiztonság illetékese, aki nem tudta megmondani, hogy a pilótán kívül más is tartózkodott-e a kisgépen, és honnan érkezett a gép.

George Bush amerikai elnök nem tartózkodott a Fehér Házban, kerékpározni volt. A Capitolium épületét a kongresszus valamennyi ott tartózkodó tagjának és munkatársának el kellett hagynia.

A 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások után az amerikai hatóságok Washington fölött biztonsági övezetet létesítettek, amelybe a pilóták csak külön engedéllyel léphetnek be, hogy elkerülhető legyen egy esetleges újabb terrortámadás elrabolt repülőgéppel. Azt a gépet, amely ebbe a biztonsági légtérbe berepül és a figyelmeztetéseknek nem engedelmeskedik, az amerikai légierő lelőheti.

A szeptember 11-i merényletek óta többször előfordult, hogy kormányzati épületeket biztonsági okokból, a lépfenefertőzéstől tartva vagy pokolgépes fenyegetések miatt kiürítettek. 2004. június 9-én a Capitoliumot is kiürítették, miután egy - mint később kiderült, Kentucky állam kormányzóját Ronald Reagan volt elnök temetésére szállító - repülőgép megsértette a tilalmi övezetet. Részben kiürítették a Capitoliumot a múlt hónapban is, amikor az épület előtt lecövekelt egy ausztrál állampolgár két fekete táskával a kezében, és azt hajtogatta, hogy George Bush elnökkel akar találkozni.