Irán két nappal elhalasztja az urándúsítás megkezdését

Vágólapra másolva!
Mohammed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjének kérésére Irán két nappal elhalasztja uránátalakító tevékenységének felújítását - közölte hétfő este Ali Agamohammadi, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács szóvivője.
Vágólapra másolva!

Agamohammadi szavai szerint Baradei arra hivatkozott kérésében, hogy ellenőröket kíván Iránba küldeni a NAÜ által lepecsételt iszfaháni uránfeldolgozó üzem újramegnyitásának megfigyelésére, s ehhez két napra van szüksége. Agamohammadi néhány órával korábban még azt mondta, hogy iráni illetékesek hétfőn feltörik a pecséteket, és az iráni szakemberek újra működésbe helyezik az iszfaháni uránfeldolgozó létesítményt.

E bejelentés nyomán Baradei óvta attól Teheránt, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek károsan hatnak az iráni atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi vita rendezését célzó tárgyalásokra. Felszólította továbbá, hogy ne tegyen olyan egyoldalú lépéseket, amelyek alááshatják a NAÜ ellenőrző, megfigyelő tevékenységét éppen most, amikor az ENSZ atomügynöksége biztató haladást ért el az iráni atomprogrammal kapcsolatos megoldatlan kérdések rendezésében.

Teherán azzal indokolja korlátozott uránfeldolgozó tevékenységének tervezett felújítását, hogy az Európai Unió nevében tárgyaló Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - korábbi ígéretei ellenére - még nem állt elő konkrét javaslatokkal arra nézve, mit lenne hajlandó cserébe adni az EU Iránnak az urándúsításról való esetleges lemondásáért. A korlátozott uránfeldolgozó tevékenység azt jelenti a teheráni bejelentés szerint, hogy az urándúsítástól tartózkodnak ugyan, de szilárd uránoxidot gáz halmazállapotú urán-hexafluoriddá alakítanak át. Az utóbbi művelet az urándúsítást közvetlenül megelőző lépés.

Az Egyesült Államok gyanúja szerint Irán atomfegyver előállítására törekszik, e célból van szüksége urándúsításra. Teherán váltig állítja, hogy nukleáris programja csakis az energiatermelést szolgálja.