Száz ellenálló gázait állítottak elő

Vágólapra másolva!
Körülbelül száz gázai övezeti zsidó telepest állítottak elő az izraeli rendőrök a gázai Kfar-Daromban történt erőszakos ellenállás miatt. Az érintett telepeseket később bíróság elé állítják. Az izraeli védelmi miniszter úgy döntött, ezentúl a nulla toleracia elvét alkalmazzák a kilakoltatásnak ellenszegülő telepesekkel szemben.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Előállítottak mintegy száz olyan zsidó telepest csütörtökön az izraeli rendőrök, akik erőszakos módszerekkel próbáltak ellenállni a Kfar-Darom telep kényszerkilakoltatására érkező biztonsági erőknek; az izraeli kormányzat közben úgy döntött, hogy ezentúl "zéró toleranciát" alkalmaz az erőszakhoz folyamodó ellenszegülőkkel szemben.

Az előállításokról beszámoló rendőrségi forrásokból tudatták azt is, hogy a rendfenntartók videofilmre rögzítették a kiürítési felszólításnak ellenszegülő telepesek és a biztonsági erők összetűzéseit, amelyet bizonyítékként kívánnak majd felhasználni az érintett telepesek későbbi bírósági felelősségre vonása során.

A katonákból és rendőrökből álló, összevont biztonsági erők - megelégelve a kezdeti szóbeli meggyőzés sikertelenségét - csütörtök délután behatoltak a Neve Dekalím-i és a Kfar-Daromi zsinagógába. A két épületben több száz - javarészt fiatal - ellenszegülő feküdt a földön, lábukat és kezüket szorosan összefonva, hogy minél jobban megnehezítsék a kitelepítők dolgát.

A karhatalom Kfar-Daromban vízágyúval próbálta lekergetni a zsinagóga tetejéről a tiltakozók odagyűlt csoportját. A telep kiürítése ellen tiltakozók tojásokkal, tejeszacskókkal, villanykörtékkel hajigálták meg a kiürítési parancs végrehajtására érkezett katonákat. Az elhajított tasakok között voltak olyanok is, amelyek savat tartalmaztak - erősítette meg Dan Harel tábornok, a dél-izraeli katonai körzet parancsnoka az erről szóló korábbi beszámolókat.

Az összetűzésekben újabb adatok szerint 45 személy sebesült meg: 27 rendőr, 10 katona és 8 polgári személy. Menahem Mazuz izraeli főügyész és Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtök este megállapodott abban, hogy a biztonsági erők ezentúl a "zéró tolerancia" elvét alkalmazzák a kényszerkilakoltatásnak ellenszegülő zsidó telepesekkel és támogatóikkal szemben - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.