Ötven sebesült egy izraeli merényletben

Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap a dél-izraeli Beér-Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán. A robbantásban ötvenen megsebesültek. A merénylő a helyszínen meghalt. Ez volt az első öngyilkos merénylet Izraelben azóta, hogy múlt hétfőn kiürítették a Gázai övezetben lévő zsidó telepeket.
Vágólapra másolva!

Ötvenen megsebesültek a dél-izraeli Beér-Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán, ahol egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap reggel. A sebesültek közül két ember állapota válságos. Maga a merénylő a helyszínen meghalt. A robbantást követően az izraeli rendőrség őrizetbe vette az öngyilkos merénylő feltételezett arab sofőrjét. A férfit a titkosszolgálat hallgatja ki. A támadás elkövetőjeként két palesztin fegyveres csoport: a Fatah mozgalomhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai és az Iszlám Dzsihád közösen jelentkezett vasárnap este.

A merénylet körülményeiről egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a kamikáze be akart hatolni az autóbusz-pályaudvar épületébe, de amikor az őrök útját állták, felrobbantotta magát. A rendőrség viszont azt közölte, hogy a buszsofőr akadályozta meg a merénylőt tette elkövetésében, miután gyanút fogott a férfi nagy hátizsákja és műanyag kézi szatyra láttán. Az általa riasztott két biztonsági őr rövid üldözés után feltartóztatta a hátizsákos férfit, aki ekkor működésbe hozta a pokolgépet. Az őröket a szétrepülő fémrepeszek súlyosan megsebesítették. Ez volt az első öngyilkos merénylet Izraelben azóta, hogy múlt hétfőn kiürítették a Gázai övezetben lévő 21 zsidó települést. Az akció után az izraeli rendőrség magasabb készültséget rendelt el egységeinek az ország egész területén.

A Palesztin Hatóság nevében előbb Száeb Erekát, az Izraellel való tárgyalásokért felelős miniszter elítélte a merényletet. Később nyilatkozott Mahmúd Abbász palesztin elnök is, "terrorista cselekménynek" nevezve azt. Abbász felszólította a szembenálló feleket, hogy tartsák tiszteletben a hat hónappal ezelőtt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megkötött tűzszüneti megállapodást, mert ez mindkét oldal és békefolyamat érdeke. Ugyanakkor Izrael szemére vetette, hogy a hét közi túl-karmi katonai akcióval, amelyben öt palesztin aktivistát megöltek, "kiprovokálta" a támadást. Ezért Abbász önmérsékletre intette Izraelt egy esetleg megtorló lépés esetére.

Rögtön a merénylet után Ariel Saron izraeli kormányfő hivatalának egyik tisztségviselője úgy vélekedett: ez az akció is bizonyítja, hogy a Palesztin Hatóságnak sürgős lépéseket kell tennie a terrorista csoportok felszámolására, mert enélkül nem lehet haladás az izraeli-palesztin rendezési folyamatban. Később Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes is hasonlóan nyilatkozott. "Megígérhetem, hogy a jövőben is harcolni fogunk ellenük mindenütt" - mondta Olmert.