Terrortámadás fenyegeti a new yorki metrót

Vágólapra másolva!
Egy bombafenyegetés miatt csütörtökön megerősítették a New York-i metróhálózatban a biztonsági intézkedéseket - közölte csütörtökön Tom Kelly, az amerikai nagyváros tömegközlekedési vállalatának a szóvivője.
Vágólapra másolva!

A terrorfenyegetésről szóló hírt később Michael Bloomberg polgármester is megerősítette, és sajtóértekezletén elmondta: a városi hatóságokat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) értesítette a "speciális veszélyről".

A fenyegetés a tengeren túlról érkezett - közölte Bloomberg, aki hangsúlyozta, hogy New York illetékes szervei minden megtesznek annak érdekében, hogy ne érhesse terrorista támadás az amerikai nagyváros metróhálózatát. Ezért óvintézkedésből növelték a rendőrök jelenlétet a metróállomásokon. A biztonsági emberek csomagokat, hátizsákokat, táskákat és pokolgép elrejtésére alkalmas tárgyakat vizsgálnak át szúrópróbaszerűen - fűzte hozzá.

Ray Kelly, New York rendőrfőnöke hangsúlyozta: olyan értesülések birtokába jutottak, hogy a város metróhálózata néhány napon belül terrortámadás célpontja lehet. Bár az információk egyelőre nem nyertek egyértelműen megerősítést, mindenesetre elég okot adtak arra, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a metróban. A Belbiztonsági Minisztérium szóvivője, Russ Knocke szerint nem érdemes túl nagy hangsúlyt fektetni a fenyegetésre. "A hírszerzés kétes hitelűnek minősítette az információt" - mondta. Egy neve elhallgatását kérő New Yorki-i rendészeti hivatalnok szerint a készülő terrortámadásról Irakban letartóztatott Al-Kaida-tagok számoltak be.

Kelly is megerősítette, hogy a rendőrök különös figyelemmel lesznek az olyan alkalmatosságokra, amelyekben robbanószerkezeteket lehet elrejteni, így például a babakocsikra is.

A hatóságok a metróval utazókat körültekintésre és óvatosságra kérték.