Haiderék népszerűbbek a Szabadságpártnál

Vágólapra másolva!
Az Osztrák Szabadságpárt volt vezetője, Jörg Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű új párt megalakulása után pár nappal már népszerűbb a választók körében, mint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A szélsőjobboldali kijelentéseiről elhíresült politikus hétfőn hagyta el a Szabadságpártot és alakított saját pártot.
Vágólapra másolva!

A Market linzi közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint, ha most lennének választások Ausztriában, a Jörg Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű új párt a szavazatok 6 százalékára számíthatna, míg az általuk hétfőn elhagyott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) csak 3 százalékra.

A Market szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) nyerné a választásokat 42 százalékkal, míg a Zöldek 11 százalékot érnének le, így a két párt együttes támogatottsága 53 százalékos lenne. A Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) 38 százalékot érne el. A legutóbbi - az FPÖ akkori pártszakadása miatt tartott - 2002-es parlamenti választásokon az ÖVP 42,3, az SPÖ 36,51, az FPÖ 10,01, a Zöldek pedig 9,47 százalékos eredményt értek el.

A pártszakadás a Szabadságpárt súlyos népszerűségvesztésének a következménye. Az egykoron Jörg Haider vezette párt öt évvel ezelőtt mintegy 27 százalékos támogatottsággal került kormányra, de azóta minden választáson súlyos vereséget szenvedett. Egyedül Karintiában tudta növelni a támogatottságát a tavaly tavaszi tartományi választáson, amelynek eredményeként Jörg Haidert ismét tartományi elöljáróvá választották.

A néhány héttel ezelőtti alsó-ausztriai tartományi választásokon elszenvedett vereség után kizárták a pártvezetésből a párt jobbszárnyának hangadóit, élükön Andreas Mölzerrel, a párt egyetlen európai parlamenti képviselőjével.

Ezt követően pedig a Szabadságpárt ideiglenes országos vezetése kizárta Jörg Haidert, valamint a tartományi pártszervezet és tartományi parlamenti FPÖ-frakció vezetőjét is. Válaszul a karintiai FPÖ vezetése pénteken rendkívüli kongresszusi határozatban mondta ki, hogy a tartományi pártszervezet testületileg kilép az FPÖ országos szervezetéből, és a Szabadságpártiak Karintiában nevet veszi fel, továbbá tagjainak nem tiltja meg, hogy csatlakozzanak a Jörg Haider vezette BZÖ-höz.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Szabadságpárt felbomlását kísérő káosz mindaddig nem vezet koalíciós válsághoz, illetve előre hozott választásokhoz, amíg a Schüssel-kormány biztos parlamenti többségre támaszkodhat. Mivel a 18 fős egykori FPÖ-frakció 17 tagja már bejelentette, hogy átlép Haider új pártjába és támogatja a kormánykoalíció fennmaradását, a 183 fős osztrák parlamentben a kormány - az eddigi 97 helyett - még 96 képviselő biztos támogatására támaszkodhat.