Kiürítették az utolsó gázai telepet is

Vágólapra másolva!
Az utolsó gázai telepet is elhagyta az izraeli polgári lakosság hétfőn. A 21 kolóniáról összesen 8500 embert távolítottak el. Kedden kezdődik négy ciszjordániai zsidó telep felszámolása is, ahol az izraeli hadsereg jelentős ellenállásra számít.
Vágólapra másolva!
Fotó: EPA
Fotó: EPA

Befejeződött az izraeli polgári lakosság kitelepítése a Gázai övezetből - jelentette be hétfő este Uri Bar-Lév rendőrparancsnok. A parancsnok közlése Necarímban hangzott el, az utolsó kiürített telepen az övezet 21 zsidó kolóniája közül. Avi Zelba rendőrségi szóvivő hozzátette: Necarímot estére minden lakója, mintegy hatszáz ember elhagyta - egy család kivételével, amely katonai engedéllyel még ott tartózkodik, de később ők is távoznak. A kivonulás a tervezettnél körülbelül két héttel korábban ért véget.

A Gázai-övezet kiürítése során összesen 8500 embert távolítottak el 21 településről. A kiürítéseknek azonban ezzel még nincs vége, kedden kezdődik négy ciszjordániai zsidó telep felszámolása. Itt komolyabb ellenállás is előfordulhat, a térségbe már jelentősebb számú katonát vezényelt a kormányzat - írja a BBC News.

A négy telep közül kettőt már elhagytak lakói, de a másik kettőben - Szanurban és Homesben - becslések szerint kétezer aktivista gyűlt össze, hogy - feltehetően erőszakos módszerekkel - megpróbálják megakadályozni a kiürítést. Kisebb összecsapások már vasárnap is voltak. A hadsereg szerint az ellenállóknak fegyvereik is vannak, és képesek lesznek használni is azokat.

Eközben vasárnap megkezdődött a kiürített gázai telepek épületeinek elpusztítása. Az izraeli hadsereg bulldózerei sorra döntötték romba Nisszanit, Dugit, Peat Szadeh és Ganej Tal házait. A rombolás várhatóan hetekig tart majd, a térségben állomásozó utolsó izraeli katonák pedig feltehetően egy hónap múlva távoznak, miután szétszerelték a katonai bázisokat. A terület ezután kerül palesztin fennhatóság alá. A Palesztin Hatóság várhatóan itt helyezi majd el a túlnépesedett Gáza lakosságának egy részét.

Izrael egyoldalúan döntött Gáza feladásáról. A zsidó állam által 1967-ben megszállt területet kedd éjfélig kellett volna kiüríteni, azonban sokan megtagadták az evakuálási felszólítást. Szerda óta izraeli katonák ezrei pakolják teherautókra a telepeseket.

MTI / [origo]