Már 708 halottja van a Katrina hurrikánnak

Vágólapra másolva!
A legfrissebb hivatalos adatok szerint 708-ra emelkedett a Katrina hurrikán halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban, Észak-Carolina államban újabb ciklon, az Ophelia érkezésére készülnek.
Vágólapra másolva!

A helyi idő szerint szerdán közzétett adatok szerint Louisiana államban 474, Mississippiben 218, Floridában 14, Alabamában pedig két halottja van a Katrinának.

New Orleansban és környékén szerdán folytatódott a halottak felkutatása. A művelet "méltósággal" folyik - mondta a mentési munkálatokat irányító Thad Allan altengernagy. A mentőcsapatok házról házra járnak az esetleges áldozatok felkutatására. Csak kedden 144 holtestet találtak New Orleansban. Számos áldozatot feltehetően nem fognak megtalálni, mivel a holttesteket a tenger elsodorta, vagy a több tonnányi iszap alá kerültek.

Ahol újabb holttestet találnak, négy mentőből és egy lelkipásztorból álló különleges osztagot küldenek a helyszínre, ahol ökumenikus ima után a holttestet hűtőkocsival, rendőri kísérettel szállítják el a halottasházba. A további azonosítás céljából rögzítik az összes körülményeket: a ház földrajzi elhelyezkedését, a holttest állapotát, a címet, az áldozat személyi okmányait és tárgyait, amennyiben ilyenek vannak.

A boncolást törvényszéki orvos szakértő végzi el, miközben röntgenfelvételt készítenek a fogakról, a holttestet lefényképezik, ujjlenyomatot és DNS-mintát vesznek. A holttesteket szükség esetén fertőtlenítik, majd elvégzik a keresztény, zsidó és muzulmán vallásokban egyaránt szokásos jelképes mosdatási rituálét - közölte Thad Allen. A megvizsgált házakat a mentők narancsszínű jellel látják el. Illetékesek szerint legkevesebb 160 ezer házat le kell bontani.

Az összeomlott városban a vízből, levegőből és az iszapból vett minták elemzése kimutatta, hogy magas szintű a baktériumfertőzöttség, a légszennyezés és a kiömlött vegyi anyagok mennyisége. Michael McDaniel, a louisianai környezetvédelmi minisztérium illetékese szerint egyes, két hét óta vízben álló negyedek lakói jó ideig, számos esetben pedig egyáltalán nem térhetnek vissza otthonaikba. A lakosok számára ugyanakkor engedélyezik, hogy rövid időre visszatérjenek személyes holmijukért, de a házakat le kell majd bontani.

A republikánus szenátorok szerdán felszólították George Bush elnököt, hogy hozzon létre "Marshall-tervet" a katasztrófa sújtotta területek újjáépítésére.