Kizárható az etnikai indíték a horgosi családirtásban

2005.02.02. 15:53
A módszerek Arkanékra vallanak

Továbbra is csak nem hivatalos értesülések szólnak arról, hogy a két nagyszülőt leszúrták, fiukkal, menyükkel és két unokájukkal pedig lőfegyverrel, pisztollyal végeztek. A nagyszülők külön laktak a fiataloktól a családi ház melléképületében, s ott végeztek velük. Különös kegyetlenségre, illetve az elkövetők "profizmusára" utal, hogy minden nyomot eltüntettek, lelőtték állítólag a család kutyáját is. A gyilkosság a múlt héten szerdán vagy csütörtökön történhetett. Amikor rátaláltak a holttestekre, már oszlásnak indultak.

Szabadkát a kilencvenes évek derekán hasonló brutalitású bűntények sorozata rázta meg, amelyet Magda Marinko bűnbandája követett el. Az észak-bácskai városban, 1994-ben Marinko társaival együtt megölt három embert, és még abban az éven Szabadkán kiirtott egy házaspárt, majd Magyarországon folytatta a vérengzést.

Marinkót a magyar ügyészség nyolc, Magyarországon elkövetett gyilkossággal vádolta. Ezek közül a  szegedi Z. Nagy család ügyében bizonyítottság hiányában felmentő ítélet született, de a többi vádpont alapján előre kitervelten,  nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, illetve más bűncselekmények miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság.

A Marinko-eset azért vetődött fel a horgosi tragédiával kapcsolatosan, mert többen megfogalmazták azt a véleményt, hogy ilyen kegyetlen bűntényt csakis háborút járt, Magda Marinkóhoz hasonló gyilkológépek követhettek el - írta az MTI.

Köztudomású, hogy Marinko a hírhedt szerb háborús szabadcsapatvezér, Zeljko Raznatovic Arkan erdődi  kiképzőtáborában tanulta ki a "mesterséget", ugyanott kapott kiképzést a bolti sorozatgyilkosként ismert Erdélyi Nándor is, az "oktatók" között pedig megfordult Milorad Lukovic Legija, a Djindjic-gyilkossággal és számos más múltbeli politikai bűnténnyel vádolt egykori titkosrendőr.

[origo]/MTI

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK