Megkezdődtek a választások Észak-Cipruson

2005.02.20. 9:11

Megkezdődött a parlamenti választás vasárnap reggel az Észak-ciprusi Török Köztársaságban. A hónapok óta tartó politikai patthelyzet feloldása mellett Ciprus újraegyesítésének esélye és Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak zavartalansága függ a mintegy 148 ezer választó akaratától.

Megkezdődött a parlamenti választás vasárnap reggel az Észak-ciprusi Török Köztársaságban. Az ötven parlamenti mandátumért hét politikai párt képviselői szálltak csatába. A hónapok óta tartó politikai patthelyzet feloldása mellett Ciprus újraegyesítésének esélye és Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak zavartalansága függ a mintegy 148 ezer választó akaratától. A szavazók reggel nyolc órától este hat óráig adhatják le voksaikat, és az első nem hivatalos eredmények éjfél körül várhatóak.
   
Az Észak-ciprusi Török Köztársaságban azután alakult ki politikai instabilitás, hogy az újraegyesítés-párti kormánykoalíció a tavaly április 24-i népszavazás után néhány nappal elvesztette csekély parlamenti többségét. A Mehmet Ali Talat miniszterelnök vezette Republikánus Török Párt (CTP) és a Demokrata Párt közötti koalíciós ellentétek miatt tavaly októberben lemondott a kormány, majd a kormányalakítási tárgyalások rendre kudarcot vallottak.
   
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a választáson indult hét politikai párt egyike sem lesz képes az abszolút többséget megszerezni a parlamentben. Várhatóan azonban a Talat vezette párt szerzi meg a legtöbb mandátumot, mögötte pedig csekély különbséggel a jelenlegi ellenzék vezető pártja, a Dervis Eroglu vezette nacionalista Nemzeti Egységpárt végez. A választók körében kevés lelkesedést kiváltó kampányban a leköszönő miniszterelnök azt ígérte, hogy győzelme esetén újraindítja a szigetország egyesülését célzó tárgyalásokat. A Kofi Annan ENSZ-főtitkár nevéhez fűződő újraegyesítési tervet hevesen ellenző Dervis Eroglu azt vetette Mehmet Ali Talat szemére, hogy eddig sem tudta betartani a ciprusi kérdés rendezésére tett ígéreteit.
   
A Földközi-tenger keleti medencéjének legnagyobb szigete 1974 óta megosztott. A görög közösség egy csoportjának puccskísérlete után, amelynek célja Ciprus és Görögország egyesítése volt, Törökország megszállta a sziget északi részét, ennek nyomán jött létre az Észak-ciprusi Török Köztársaság a mintegy 9 ezer négyzetkilométer területű sziget egyharmadán. Ankarán kívül sehol sem ismerik el az Észak-ciprusi Török Köztársaságot.
   
A sziget görög része tavaly május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, török harmadát viszont az újraegyesülés elmaradása miatt nem fogadta be az unió. Legutóbb 2003. december 14-én tartottak parlamenti választást Észak-ciprusi Török Köztársaságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK