Egykori titkosügynök indul Blair ellen

2005.03.18. 22:00

A brit belső elhárítás (MI5) egyik volt - államtitkok kiteregetése miatt börtönre ítélt - titkosügynöke pénteken közölte: indul Tony Blair ellenében a kormányfő választókerületében a hamarosan esedékes parlamenti választásokon.

David Shayler ügye a 90-es évek második felében nemzetközi feltűnést keltett. A volt MI5-ügynök 1997-ben Franciaországba menekült a letartóztatás elől, miután titoknak minősülő értesüléseket tett közzé egy brit bulvárlapban a Cég munkájáról, egyebek mellett arról, hogy a szervezet még a brit politikai közélet aktív kormányzati szereplőit is megfigyelés alatt tartotta.

Shayler, aki menesztéséig a líbiai diverzáns tevékenység elhárításával foglalkozó ügyosztályon dolgozott, már önkéntes párizsi száműzetése idején az interneten részletesen, nevekkel illusztrálva közzé akarta tenni azon értesüléseit is, amelyek szerint a brit kormány a MI5 külső titkos ügyekre szakosodott "testvérszervezetével", az MI6-tal akarta likvidáltatni még 1996-ban Kadhafi líbiai vezetőt.

 Az állítólagos merényletterv részleteinek közzétételét azonban London nem várta meg, és kérte a francia hatóságokat Shayler őrizetbe vételére. Ez meg is történt, ám az eljáró francia bíróság nem adta ki az exügynököt Londonnak, politikai jellegűnek minősítve az ügyet. Shayler azonban 2000-ben önként hazatért, azzal a szándékkal, hogy tisztázza magát a törvény előtt, két évvel később viszont, hivatali titok megsértése címén félévi börtönre ítélték, amit le is ült.

A volt ügynök pénteken közölte: képviselőjelöltként indul a májusban esedékes választásokon, mégpedig Tony Blair kormányfő ellenében, annak sedgefieldi választókerületében. Kijelentette: sem jobb-, sem baloldali színeket nem képvisel, egyszerűen arra akarja felhívni a figyelmet, hogy "a brit demokrácia válságban van ... mert a kormányzó Munkáspárt az alapvető demokratikus jogokat vette célba".

Shayler közölte, hogy az általa "komolyra tervezett" kampányában az iraki háborút ellenző programot fog meghirdetni, mert Tony Blair "félrevezetésen alapuló háborús döntései miatt" nőtt a terrorveszély az országban. Elismerte, hogy kevés esélye van a kormányfő ellen, emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a konzervatívok súlyos vereségét hozó 1997-es választáson mind Sir Malcolm Rifkind volt konzervatív külügyminisztert, mind David Portillót, a bukott tory kormány volt védelmi miniszterét sikerült kiütni képviselői helyéről, ami a brit politikatörténet utóbbi évtizedének legnagyobb választási bombameglepetései közé tartozik.

A brit kormányzati szokásjog alapján sem miniszter, sem miniszterelnök nem lehet az, aki egyéni választókerületében nem jut alsóházi mandátumhoz.