Indiától Romániáig, Manilától Párizsig gyászszertartások keretein belül követték II. János Pál temetését keresztény hívek milliói. A pápát pénteken kora délután helyezték örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika altemplomában.

Indiai katolikusok ezrei özönlöttek pénteken templomaikba, hogy II. János Pál pápáért imádkozzanak, akinek vatikáni gyászszertartását az irgalmasrendi nővérek által felállított hatalmas kivetítőn közvetítették Calcuttában. Az imádságra összegyűlt hívők India-szerte gyertyákat és virágkoszorúkat helyeztek el a pápa képmásainál. Az indiai keresztény közösség a többségében hindu lakosságnak mindössze két százalékát teszi ki.

A párizsi Notre Dame-székesegyházat hétezer hívő töltötte meg, onnan követték a vatikáni gyászszertartást, de sokan kint rekedtek az esőben, ahol - akárcsak odabent - óriási kivetítőkön nézhették az eseményt.

A Fülöp-szigeteken hívők tízezrei gyűltek össze a főváros, Manila egyik parkjában, hogy a vatikáni gyászszertartással egy időben imádkozzanak II. János Pál pápa lelki üdvéért. A szentmisét a manilai érsek, Gaudencio Rosales mutatta be a Lunata parkban. A vatikáni temetést négy hatalmas kivetítőn egyenes adásban közvetítették, akiknek körmenetét egy virágokkal borított "pápamobil" nyitotta meg. A járművet II. János Pál 1995-ben tett Fülöp-szigeteki látogatása során használta.

Érte szóltak a harangok a római katolikus templomokban, és szentmiséken méltatták temetése napján II. János Pál pápát és főpásztori tevékenységét Romániában is. Gyulafehérváron az érseki katedrálisban, Erdély háromszáz római katolikus templomában, de a romániai görög katolikus templomokban és a bukaresti Szent József római katolikus katedrálisban is a papsággal együtt imádkozó hívek ezrei gyűltek össze a gyászszertartás alkalmából. A moldvai csángó magyarok lakta települések római katolikus templomaiban többnyire az esti órákban tartják az emlékező szentmiséket, hogy minél több hívő vehessen részt rajtuk.

"Búcsúzunk - mi is" címmel nyilatkozatban fejezte ki a Magyarországi Református Egyház gyászát és együttérzését Bölcskei Gusztáv püspök a pápa elhunyta és temetése alkalmából. "A Magyarországi Református Egyház mély gyászát és együttérzését fejezi ki a hazánkban és a világ különböző országaiban élő római katolikus testvéreknek II. János Pál pápa elhunyta és temetése alkalmával" - írta az elnökség nevében a zsinat lelkészi elnöke.