Korrupció lengi körül az új müncheni stadiont

2005.05.13. 20:08

Négy és fél év börtönbüntetéssel sújtották pénteken Münchenben ifjabb Karl-Heinz Wildmosert az új müncheni stadion körüli korrupció ügyében.

Az Allianz Arenát május 31-én nyitják meg, az Olimpiai stadionban szombaton rendeznek utoljára futballmérkőzést. A 66 ezer férőhelyes új létesítményben rendezik a 2006-os labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzését is. Ifjabb Wildmoser fővádlott ellen vesztegetés és csalás volt a vád, s a pénteki ítélethirdetés után nem kellett visszatérnie cellájába.

Miután a védelem fellebbezést jelentett be, a bíróság, tekintettel az ügy elhúzódására, valamint a vizsgálati fogságban eltöltött időre, úgy ítélte meg, hogy nem áll fenn a szökés veszélye. Ugyanakkor Wildmosernek le kell adnia útlevelét, hetenként jelentkeznie kell a rendőrségen, s 250 ezer euró óvadékot is letétbe kell helyeznie. Wildmoser 14 hónapot töltött el vizsgálati fogságban.

Társát, egykori iskolai barátját bűnrészesség vádjával két év börtönbüntetéssel sújtották, az ítélet végrehajtását próbaidőre felfüggesztették, ugyanakkor száz óra közhasznú munka elvégzésére kötelezték.

Ifjabb Wildmoser és társa ellen az volt a vád, hogy miután pályázatot hirdettek meg az új müncheni stadion építésére, 2,8 millió euró csúszópénz ellenében információkat szolgáltattak ki az Alpine építési cégnek, előnyhöz juttatva a vállalatot a többi jelentkezővel szemben. Az Alpine időközben felépítette a stadiont. Wildmoser tagadta a vádat, s törvényes jutalékokról beszélt.

Az ügy kezdetén gyanúsították Wildmoser édesapját, a második számú helyi futballcsapat, az 1860 München elnökét is, aki lemondott erről a posztról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK