Schröder előrehozott választást akar Németországban

2005.05.22. 19:38

Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és Gerhard Schröder kancellár azt akarja, hogy ősszel előre hozott országos választás legyen Németországban. Elvileg csak 2006 őszén lenne országos választás. Az SPD vasárnap a tartományi választáson Észak-Rajna-Vesztfáliában 39 év után elvesztette kormányzóképességét.

Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke és Gerhard Schröder kancellár azt akarja javasolni az SPD vezető szerveinek, hogy ősszel előre hozott országos választás legyen Németországban. Németországban eredetileg csak 2006 őszén lenne országos választás. Minderről Müntefering az ARD televíziós állomás kamerája előtt beszélt Berlinben, miután pártja a vasárnapi tartományi választáson a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában 39 év után elvesztette kormányzóképességét. Így a kereszténydemokraták alakíthatnak kormányt a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) együtt.

A vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai vereség azt jelenti, hogy tartományi szinten már nem működik több szociáldemokrata-zöld kormány Németországban. Ezt a kormányzási variációt húsz évvel ezelőtt először Hessen tartományban próbálták ki, hét tartományi szociáldemokrata-zöld kormány alakult. A szociáldemokraták Észak-Rajna-Vesztfáliában 1995 óta kormányoztak közösen a környezetvédőkkel.

 

A szociáldemokraták vasárnapi választási vereségét főleg az országos gazdasági gondok okozták. A közel ötmillió munkanélküliből egymillió Észak-Rajna-Vesztfáliában él. A szövetségi kormány nem volt képes számottevő gazdasági sikert felmutatni

KAPCSOLÓDÓ CIKK