Horst Köhler német államfő kedden felmentette Gerhard Schröder kancellár szociáldemokratákból és környezetvédőkből álló kormányát, s egyben felkérte, hogy az új kormány megalakulásáig ügyvivő jelleggel maradjon hivatalban.

A formális aktus egybeesett az új összetételű szövetségi gyűlés (Bundestag) alakuló ülésével. A Schröder-kormány tagjai már nem a kormánytagoknak fenntartott első sorban foglaltak helyet, a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíciónak az új parlamentben már nincs többsége.

Németországban várhatóan nagykoalíció alakul majd körülbelül egy hónap múlva. A választásokon szoros győzelmet arató konzervatív uniópártok (CDU, CSU) és a második helyezett szociáldemokraták (SPD) kénytelenek összefogni, mivel önerőből és más partnerrel egyikük sem volt képes kormányzóképes többséget kiharcolni a választásokon, illetve az azokat követő koalíciós puhatolózásokon.

Hivatalos tárgyalásaikat hétfőn kezdték meg Angela Merkel CDU-elnök, kijelölt kancellár és Franz Müntefering SPD-elnök, kijelölt alkancellár vezetésével. A tárgyalások kezdete előtt teljes lett a kijelölt kormánytagok névsora, miután Merkel is közzétette a CDU/CSU listáját.

Az Emnid intézet kedden közzétett közvélemény-kutatási eredménye szerint a megkérdezettek 57 százaléka úgy vélte, hogy Merkel gyenge politikusnak tűnt a tárcák elosztásakor, 38 százaléka gondolta úgy, hogy kitett magáért. A megkérdezettek 46 százaléka képviselte azt a véleményt, hogy a szociáldemokraták jobb miniszteri csapatot állítottak ki, 36 százaléka az uniópártokét látja jobbnak.