Kofi Annan ENSZ-főtitkár kedden felszólította az izraeli és a palesztin vezetőket, teljes mértékben működjenek együtt a rafahi átkelőről kötött megállapodás megvalósításában.

"Arra kérem a palesztin és az izraeli hatóságokat, dolgozzanak közösen és működjenek együtt az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta kvartettel annak érdekében, hogy a megállapodás teljes mértékben és időre megvalósuljon" - közölte az ENSZ-főtitkár a palesztin néppel való szolidaritás világnapja alkalmából tartott találkozón.

Az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelő európai uniós felügyelettel történő megnyitásáról Izrael és a Palesztin Hatóság Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közreműködésével november 15-én állapodott meg. Az átkelőt november múlt pénteken megnyitották.

Kofi Annan hangsúlyozta továbbá az útitervként ismertté vált közel-keleti rendezési terv megvalósításának a fontosságát, hogy "közelebb kerüljenek az Izrael mellett békében és biztonságban élő, szuverén, összefüggő és demokratikus Palesztina céljához".

Az ENSZ a hetvenes évek vége óta minden évben megtartja a palesztin néppel való szolidaritás világnapját. "Továbbra is megtartjuk ezt a napot, hogy támogassuk a közel-keleti békefolyamatot, és mozgósítsuk a nemzetközi segítséget a palesztin nép számára" - jelentette ki Jan Eliasson, az ENSZ-közgyűlés elnöke.

A Biztonsági Tanács soros elnöke, az orosz Andrej Gyenyiszov üdvözölte a rafahi átkelőről megkötött megállapodás és a Gázai övezetből történt izraeli kivonulás által a békefolyamatban elért "jelentős előrehaladást".