Száz francia tüntetőt vettek őrizetbe

Vágólapra másolva!
Heves megmozdulások robbantak ki péntek este Franciaországban azt követően, hogy Jacques Chirac államfő beszédet intézett a televízióban az ország lakosságához. Mintegy száz embert őrizetbe vettek, az intézkedések során pedig megsérült két rendőr.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok tájékoztatása szerint Párizsban kétezren tiltakoztak. A résztvevők üvegpalackokkal dobálták meg a rendvédelmi erőket, szétvertek egy őrbódét a szenátus épületénél, és egy párt fogadóirodáját is. Csuklyás fiatalok kirakatokat törtek be a francia főváros egyik elegáns főútvonalán.

Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak Strasbourgban, Nancyban, Grenoble-ban, Lyonban, Bordeaux-ban és Lille-ben.

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, Chirac elnök pénteken televíziós beszédében azt mondta, hogy aláírja a fiatalok első munkahelyéről szóló törvényt, de azt is megígérte, hogy azonnal változtatásokat hajtanak végre a legnagyobb vitát kiváltó pontokban. A jogszabály hatályba léptetését azzal indokolta, hogy azt megszavazta a parlament és jóváhagyta az alkotmánybíróság is.

A módosítások lényege, hogy két évről egy évre csökken az időszak, amely alatt az első munkahely felmondási idő nélkül elbocsáthatja a fiatal munkavállalót, és a meg is kell indokolni a felmondást.