Tüntetőkre lőttek Nepálban

Vágólapra másolva!
A demokrácia visszaállítása mellett tüntetőkre lőttek a hatóságok Nepálban. A tiltakozók Gianendra király teljhatalma ellen vonultak fel Katmanduban csütörtökön. Az éles- és gumilövedékekkel támadó rendőrök legalább két embert agyon lőttek, harmincat megsebesítettek.
Vágólapra másolva!

Két tüntető életét vesztette és harmincan megsebesültek, amikor a nepáli rendőrség gumilövedékkel és éleslőszerrel tüzet nyitott csütörtökön a főváros, Katmandu nyugati határában összegyűlt több tízezernyi tüntetőre. Újságírók és egy katmandui emberjogi csoport beszámolója szerint a rendőrök először könnygázt vetettek be a városba bevonulni készülő tiltakozók ellen, majd lőni kezdtek a tömeg irányába.

A tüntetők annak ellenére felvonultak, hogy a kormányzat kijárási tilalmat léptetett életébe a főváros körül: pontosan a várost elkerülő körgyűrűtől kétszáz méterre kijelölt határon belül. Bejelentették azt is, hogy figyelmeztetés nélkül lőnek arra, aki megsérti a rendelkezést. Ennek ellenére több tízezer ember gyűlt össze a külvárosokban, és sokan megpróbáltak bejutni a lezárt területre, ekkor nyitottak tüzet a rendőrök. A BBC tudósítója szerint sok sebesült ellátatlanul fekszik az utcákon.

A tüntetők az ellenzéki erők felhívására Gianendra király teljhatalma ellen vonultak fel, és a demokrácia helyreállítását követelik. A király még tavaly februárban vonta magához az irányítást, arra hivatkozva, hogy a kormány nem volt képes megfékezni a maoista lázadókat. A király szerint a mostani megmozdulások mögött is a lázadók állnak.

Csütörtökön sorrendben már 15. napja folynak a tüntetések és az általános sztrájk a király ellen. Eddig összesen tíz ember vesztette életét a tüntetők és a hatóságok közötti összecsapásokban.

[origo]/MTI