Bíróság elé állnak Milosevic volt szövetségesei

Vágólapra másolva!
Hat egykori vezető szerb tisztviselő pere kezdődik hétfőn Hágában. Milan Milutinovic volt elnököt és öt társát a koszovói albánok ellen elkövetett különböző bűnökkel vádolják. A per várhatóan legalább két évig tart majd.
Vágólapra másolva!

Hétfőn állnak bíróság elé Hágában Slobodan Milosevic volt szerb elnök szövetségesei. A hat egykori vezető szerb tisztségviselőt - élükön Milan Milutinovic volt elnökkel - emberiesség elleni bűnökkel, háborús bűncselekményekkel, erőszakos kitelepítéssel és több száz koszovói albán civil meggyilkolásával, megerőszakolásával, valamint szent helyeik lerombolásával vádolják.

A vádlottak - akik óvadék ellenében, ideiglenes szabadlábon voltak - a múlt héten tértek vissza a holland városba. Milutinovic, aki a 90-es évek végén Milosevictól örökölte az elnöki hatalmat, nem ismerte be bűnösségét a vádpontokban. Arra hivatkozik, hogy szerb elnökként csak szűk hatáskörrel rendelkezett. Vádlott-társai ugyancsak tagadnak.

A tárgyalásra négy hónappal azt követően kerül sor, hogy Milosevic elhunyt hágai cellájában. Mivel halála miatt az ellene indult per nem fejeződött be, a mostani eljárás kap kulcsfontosságú szerepet abban, hogy megállapítsák: mi is történt valójában Koszovóban 1999-ben - írja a BBC.

Milutinovic volt elnökön kívül a vádlottak padjára ül Nikola Sainovic volt miniszterelnök-helyettes, Dragoljub Ojdanic volt vezérkari főnök, Nebojsa Pavkovic Koszovó egykori szerb katonai főparancsnoka, Vladimir Lazarevic, a Pristina hadtest volt parancsnoka és Sreten Lukic a koszovói rendőrség egykori feje.

Az eljárás várhatóan hosszú lesz: az ügyészek közölték, legalább egy évre van szükségük, hogy bemutassák a vádlottak ellen szóló bizonyítékokat, és a védelemnek is hasonlóan hosszú idő kell majd.

[origo]/MTI