Szlovák kollégájánál reklamál Göncz Kinga

Vágólapra másolva!
Levélben tiltakozott Göncz Kinga külügyminiszter szlovák kollégájánál az egyik kormánypárt vezetője, Ján Slota magyarokat sértő kijelentései miatt. Göncz szerint "nehéz harmonikus jószomszédi viszonyról beszélni", ha a szidalmazó kijelentések következmények nélkül maradnak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn még csak szóban fejezte ki nemtetszését Göncz Kinga magyar külügyminiszter, kedden azonban már levelet írt szlovák kollégájának, Ján Kubisnak, hogy tiltakozzon az egyik szlovák kormánypárt vezetője, Ján Slota által tett nyilatkozat ellen.

Slota egy cseh lapban szombaton közölt interjúban azt mondta: irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy pártja nem a magyarok ellen van, hanem a MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet.

A Külügyminisztérium által nyilvánosságra hozott levél szerint Göncz "szlovák kollégája, Ján Kubis közbenjárását annak érdekében, hogy a szlovák kormány tegyen lépéseket a magyar-szlovák békés együttélésre nézve aggasztó megnyilatkozások elkerülése érdekében". Hozzáteszi: "Nehéz ... harmonikus jószomszédi viszonyról beszélni, ha egy (szlovákiai) kormányzó párt elnöke következmények nélkül ragadtathatja magát nyílt, magyarellenes megnyilvánulásokra." Göncz emlékeztet arra, hogy a szlovák kormány egyelőre nem határolódott el Slota nyilatkozatától, sőt véleményt sem mondott róla.

A magyar és a szlovák kormány közötti feszültség előzménye, hogy június végén az előre hozott szlovákiai választáson a Robert Fico által irányított Irány - Szociáldemokrácia nevű párt győzött, amely a nyíltan magyarellenes, Szlovák Nemzeti Párttal (ennek vezetője Slota) és a Vladimir Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom nevű párttal alakított kormányt. Slota és Meciar nem kapott ugyan miniszteri megbízatást, de Ficóval együtt tagjai az úgynevezett koalíciós tanácsnak.