Újoncok ezreit kínozzák az orosz hadseregben

Vágólapra másolva!
Csak az idei év első félévében több mint 3500 sorkatonát - zömében újoncot - bántalmaztak régebb óta szolgáló társaik az orosz hadseregben. A válogatott kínzásokba és bántalmazásokba 17-en bele is haltak - derült ki az orosz főügyész pénteki beszámolójából.
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta 17 katona meghalt, több mint száz egészségkárosodást szenvedett az orosz hadseregben uralkodó újonckínzások miatt - közölte Jurij Csajka orosz főügyész az orosz katonai főügyészség kibővített kollégiumának ülésén, amelyen részt Szergej Ivanov védelmi miniszter is. Csajka szerint 2006 első félévében több mint 3500 sorkatona lett bántalmazások és kegyetlenkedések áldozata az orosz hadseregben, és összességében 13 százalékkal nőtt az első hat hónap során az orosz hadseregben a bűnesetek száma.

Szergej Frigyinszkij katonai főügyész ugyanakkor pozitív fejleményekről is beszámolt, így például az év eleje óta 20 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma, és 28 százalékkal kevesebb sorkatona halt meg "a szolgálati szabályzatnak nem megfelelő bánásmód" miatt. Csakhogy továbbra is folynak visszaélések, az év eleje óta 255 ezer katona jogait sértették meg, és a feltárt ügyekben több mint 1 milliárd rubel kártérítést ítéltek meg.

Szergej Ivanov védelmi miniszter az ülésen bejelentette, hogy utasítására a védelmi minisztérium közös vizsgáló bizottságokat hoz létre a katonai főügyészséggel a katonai alakulatoknál elkövetett jogsértések feltárására.

Az orosz hadseregen belüli kegyetlenkedésekre az év elején irányult a közvélemény figyelme, miután nyilvánosságra került, hogy a cseljabinszki harckocsizó akadémián az újévi ünnepek idején az öregkatonák több napon át kínozták az újoncokat, ami miatt egy 18 éves újonc mindkét lábát amputálni kellett.