Öngyilkos lett az osztrák lány elrablója

Vágólapra másolva!
Öngyilkos lett az a 44 éves osztrák férfi, aki a hatóságok szerint nyolc évvel ezelőtt elrabolt egy tízéves lányt és egészen mostanáig fogva tartotta. A lány szerdán került elő furcsa körülmények között. Egyelőre DNS-vizsgálat még nem erősítette meg kétséget kizáróan, hogy ugyanarról a személyről van szó. A lány utáni kutatást korábban Magyarországra is kiterjesztették.
Vágólapra másolva!

Az osztrák rendőrség megerősítette azt a korábbi sajtóhírt, hogy öngyilkos lett az a férfi, aki inden valószínűség szerint több mint 8 évvel ezelőtt elrabolt egy tízéves kislányt, Natascha Kampuscht, és azóta fogolyként őrizte a házának garázsa alatt kialakított cellában. A 44 éves, Wolfgang Priklopilt egyelőre a holttest ruházata és a zsebében talált tárgyak alapján azonosították. Priklopil ellen hajtóvadászat indult, miután szerdán előkerült a lány, akit állítólag fogvatartott. A rendőrök attól is tartottak, hogy robbanóanyag lehet a férfinél.

A sajtóbeszámolók szerint furcsa körülmények között találtak rá a fiatal nőre. Az ORF közszolgálati rádió úgy értesült: Deutsch-Wagramban a szomszédok értesítették a rendőrséget arról, hogy az egyik kertben egy nő bolyong, akit egy kocsiból löktek ki. Más értesülések szerint a fogoly Natascha a rabtartója figyelmetlenségét kihasználva szökött meg szerdán, és így nyerte vissza a szabadságát.

Priklopil állítólag kocsival a keresésére indult, majd amikor észrevette, hogy a környékbeliek felfigyeltek rá, Bécsbe hajtott, a Donauzentrum bevásárlóközpont parkolójában hagyva autóját, ahol a rendőrség megtalálta azt.

A rendőrség beszámolói szerint a rokonok már felismerték a 8 éve eltűnt lányt, apja könnyek között szorította magához Natascha Kampust. A hatóságok szerda éjszaka DNS-vizsgálatot végeztek, amelynek elemzése várhatóan csütörtökön elkészül. Ennek alapján kétséget kizáróan meg lehet állapítani, hogy valóban az elrabolt lány került-e elő.

A hatóságok annyit közöltek, hogy a magát Natascha Kampuschnak nevező nőn nincsenek külsérelmi nyomok, de látszik rajta, hogy hosszabb ideje napfénytől elzárva élt. Vallomásából csak annyit tettek közzé, hogy egy házban tartották bezárva, rádiót hallgathatott, de tévét csak korlátozottan nézhetett, őrzője időnként megengedte, hogy videózzon, néha újságokat vehetett a kezébe. Megfelelően artikulálva beszél, tud írni és olvasni - adta hírül az osztrák hírszolgálati iroda egy nyomozóra hivatkozva.

Iskolába indult, de nem érkezett meg

Natasa Kampusch 1998. március 2-án indult el otthonról az iskolába, de oda már nem érkezett meg. Egy kisiskolás szemtanú akkor azt állította: látta, hogy Kampuscht egy fehér kisbuszba rántották be. A rendőrség több mint 700 kisbuszt ellenőrzött, de semmiféle nyomra nem bukkant. Hőérzékelő kamerákkal felszerelt helikopterekkel is kutattak a kislány után, de mindenféle eredmény nélkül.

Az osztrák sajtó értesülései szerint Priklopilt már 1998-ban kihallgatta a rendőrség. A férfi ugyanis az eltűnt lány családjának az ismerősei közé tartozott, és a tulajdonában volt egy olyan kisbusz, amelyhez - egy akkori gyerekszemtanú szerint - hasonlóval rabolhatták el a kislányt. A férfi akkor elfogadható magyarázatokat adott a rendőröknek.

Erőddé alakította házát

A bulvársajtó szerint a magányosan élő, senkivel sem barátkozó Priklopil szinte erőddé alakította a házát, betörhetetlen vasajtóval, a legkorszerűbb riasztóberendezésekkel, videokamerákkal szerelte fel azt. Állítólag különleges viszonyt alakított ki a lánnyal, pszichikailag gyötörte, és feltételezések szerint szexuális kapcsolatba is lépett vele.

A rendőrök korábbban egy alsó-ausztriai telket is felásattak, ahol egy nyomozó a kislány maradványait sejtette, de nem találtak semmit. Egy osztrák politikus is belekeveredett az ügybe, aki azt állította, hogy sejtése szerint a lány anyjának köze lehet Natascha eltűnéséhez. Az anya beperelte Martin Wabl stájerországi politikust, aki rövid ideig még elnökjelölt is volt, és a bíróság első fokon el is ítélte őt.

A magyar szál zsákutca volt

A Soproni Rendőrkapitányság - a Panoráma Rádió akkori híradása szerint - 1998 március elején a magyar lakosság segítségét eltűnt gyermek felkutatásában az osztrák nyomozók felkérése alapján. A közlemény akkor úgy fogalmazott: "A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy egymagában Magyarországra utazott, Sopronban látták is." Ez a szál azonban zsákutcának bizonyult.

Az akkori híradásokból kiderül, az osztrákok az Interpolon keresztül értesítették a magyar rendőrséget. Az osztrák rendőrség azért indult el a magyar nyomon, mert a kislány, akinek a szülei külön élnek, a hét végén Magyarországon volt látogatóban az édesapja ismerőseinél Sárvártól nem messze, Nyőgéren. Itt már nem előszőr, igen jól érezte magát - fogalmazott az akkori MTI-beszámoló - , ezért a bécsi nyomozók feltételezték, hogy Natascha elindult magyar ismerőseihez.

[origo]/MTI