Nem kegyelmezne a líbiai ügyész a bolgár nővéreknek

Vágólapra másolva!
A korábbi halálos ítélet megerősítését kérte a líbiai ügyész az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos ügyének fellebbviteli tárgyalásán, akiket azzal vádolnak, hogy szándékosan fertőztek meg líbiai gyerekeket.
Vágólapra másolva!

A nővéreket és az orvost azzal vádolják, hogy szándékosan HIV-vírussal fertőztek meg több mint 400 líbiai gyermeket. 2004 májusában első fokon halálra ítélték őket, de ők ártatlanságukat hangoztatták, mondván, hogy kínzással csikarták ki vallomásukat. A líbiai legfelsőbb bíróság tavaly december 25-én a per újratárgyalását rendelte el.

A fertőzés miatt - melynek során 426 gyerek kapott AIDS-et - korábban már golyó általi halálra ítélték a hat vádlottat. Az ítéletet annak ellenére meghozták, hogy AIDS-szel foglalkozó szakemberek azt állították, a fertőzés még a nővérek megérkezése előtt kezdődött, és inkább okozták a rossz higiéniai körülmények (többször használt injekciós tűk, ellenőrizetlen vérkészítmények), mint az ápolók. A líbiai hatóságok eljárását az Egyesült Államok és az Európai Unió is bírálta.

[origo]/MTI