Radikálisok árnyékában vajúdik az osztrák nagykoalíció

Vágólapra másolva!
A szociáldemokrata pártelnök, Alfred Gusenbauer kapott kormányalakítási megbízást Ausztriában. Az SPÖ a jobbközép ÖVP-vel próbálja kialkudni a nagykoalíciót, bár a két párt programjai meglehetősen eltérőek. Az ÖVP azt állítja, nem egyezkedik a háttérben a radikális FPÖ-vel és a BZÖ-vel, pedig velük összefogva többsége lenne.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően Alfred Gusenbauer, az október 8-i parlamenti választásokon győztes Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke kapott szerdán kormányalakítási megbízást Bécsben Heinz Fischer köztársasági elnöktől. Az államfő a szociáldemokrata politikussal tartott 20 perces találkozója után elmondta, hogy olyan stabil kormány megalakulását szeretné, amely a parlament többségének a támogatására számíthat. Az egykoron az SPÖ vezérkarához tartozó Fischer hozzátette, hogy folyamatos tájékoztatás vár a kormányalakítási tárgyalásokról.

A Gusenbauer vezette szocialisták 68 mandátummal rendelkeznek a 183 fős törvényhozásban, Wolfgang Schüssel eddigi kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) pedig 66-tal. Amennyiben a két párt kormánykoalíciós tárgyalásai sikerre vezetnek, kabinetjüknek több mint kétharmados támogatottsága lesz. A két párt már megalakította koalíciós tárgyalóküldöttségeit, amelyek a várakozások szerint hónapokig vitatkozhatnak a közös kormányprogram kialakításáról. Az elképzelések ugyanis nagyon távol állnak egymástól egyebek között a munkanélküliség kezelésének, az adórendszer átalakításának, a jóléti társadalom biztosította előnyök elosztásának a kérdésében. A sajtó megítélése szerint csak karácsony előtt alakulhat majd meg az új kormány.

Wilhelm Molterer, az ÖVP frakcióvezetője eközben egyértelművé tette, hogy a Wolfgang Schüssel vezette jobbközép párt csak a szociáldemokratákkal folytat koalíciós tárgyalásokat. Ez azonban nem jelent semmiféle automatizmust, mert minden e tárgyalások eredményeitől függ, azaz attól, hogy a két párt talál-e (közös) választ a jövő kérdéseire - fűzte hozzá.

Molterer nyilatkozata elméletileg kizárja azt a lehetőséget, hogy a néppártiak a szociáldemokratákkal folytatandó tárgyalásaik esetleges kudarca után ismét tisztán jobboldali kormánykoalíció megalakítására tegyenek kísérletet. Az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) és a belőle kiszakadt, Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) tömörülésnek együtt 28 mandátuma (21+7) van, ami a néppártiak 66 képviselő helyével együtt 95 fővel többséget biztosítana a parlamentben.