Holland nem a román és bolgár munkaerőre

Vágólapra másolva!
Hollandia a jelek szerint a jövő év elejétől - több más uniós országhoz hasonlóan - korlátozással akar élni a román és bolgár munkaerővel szemben, miután Románia és Bulgária az EU tagjává válik.
Vágólapra másolva!

A holland kormány szociális ügyekkel megbízott államtitkára csütörtökön azon óhaját fejezte ki a kérdésben folyó parlamenti vitában, hogy legalább két éves időszakra átmeneti korlátozásokat tart szükségesnek a román és bolgár munkaerő hollandiai munkavállalásával kapcsolatban, miként az fennáll a lengyel munkaerővel kapcsolatban is.

Mint ismeretes, a brit és az ír kormányzat már bejelentette korlátozó intézkedését, a belga kormány pedig ugyanazokat a feltételeket kívánja alkalmazni a két új belépőre is, mint a tavalyelőtt csatlakozott tízre. Az országban - amely eddig korlátozta a kelet-európaiak munkavállalását - fokozatosan megnyílnak egyes munkakategóriák az új tagállamok előtt attól kezdve, hogy a szakhatóságok felkészülnek az érdeklődők fogadására.

Az EU-tagállamoknak még az idén dönteniük kell arról, hogy beengedik-e a román és bolgár munkaerőt. Nagy részük ugyanakkor még nem hozott végleges határozatot, csupán Finnország, Svédország, Észtország, Lettország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia jelezte, hogy nem vezet be korlátozást, London és Dublin mellett pedig Dánia és Ausztria közölte egyértelműen elutasító válaszát a korlátlan munkavállalásra.