Vágólapra másolva!
Nincs garantálva a szólásszabadság, a hadseregnek még mindig túl jelentős a politikai szerepe, a nem iszlám vallási közösségeket diszkriminálják - írja Törökországról szóló jelentésében az Európai Bizottság. A török uniós csatlakozás folyamatát felmérő országjelentést szerdán ismertetik, ám a kritikus hangvétel ellenére nem kezdeményezik a tárgyalások megszakítását, az erről szóló döntést későbbre halasztják.
Vágólapra másolva!

Törökországnak még bőven van pótolnivalója mind politikai, mind emberi jogi téren az uniós csatlakozáshoz - várhatóan ez derül majd ki az Európai Bizottság országjelentéséből, melyet szerdán ismeretetnek. Ennek ellenére - mint szerdán délben kiderült -, a bizottság úgy döntött, nem javasolja a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését, jóllehet ennek lehetőségét fenntartja, ha Ankara nem tartja tiszteletben Ciprusra vonatkozóan vállalt kötelezettségeit.

A jelentés-tervezetet megszerző EuObserver uniós ügyekkel foglalkozó internetes hírportál szerint a dokumentumban az Európai Bizottság felrója a törököknek, hogy a hadseregnek még mindig túl nagy a politikai befolyása - főként Ciprus, a vallás és az állam szétválasztása, illetve a kurd kérdés terén. A bizottság szerint nem volt érzékelhető előrelépés a parlament hadsereg feletti ellenőrző szerepének megerősítésében.

A dokumentumban hevesen kritizálják a szólásszabadságot érintő korlátozásokat, főként a közelmúltban elfogadott büntető törvénykönyv "törökség megsértését" szankcionáló, hírhedt 301-es cikkelyét, amely a jelentés szerint öncenzúrára kényszerít. Negatívumként értékelték a nem muszlim felekezeteket érintő diszkriminációt, a nők jogainak, főként az ország szegény részein tapasztalható tiszteletben nem tartását, és azt, hogy ugyan van két kurd nyelvű televíziós csatorna, de ezek nem sugározhatnak oktató műsorokat.

Külön rosszpontot jelent Brüsszel szerint, hogy a ciprusi kérdésben továbbra sincs előrelépés. Törökország változatlanul zárva tartja kikötőit és repülőtereit Ciprus görög részén bejegyzett hajók és repülőgépek előtt, ami sérti az EU-val kötött vámuniót - figyelmeztet Brüsszel. Egy, a jelentéshez később csatolt megjegyzés szerint ugyanakkor - pont a ciprusi kérdés miatt - a bizottság halogatja annak eldöntését, hogy megszakítsák, vagy folytassák a csatlakozási tárgyalásokat. Erről feltehetően majd csak az EU vezetőinek decemberi csúcstalálkozója előtt döntenek valamikor, esélyt adva a török vezetésnek, hogy gyorsítson a reformok lassuló folyamatán.

Az általános kritikus hangvétel mellett - amely szerint korlátozott, vagy nem értékelhető - előrelépést történt olyan területeken, mint a mezőgazdaság, környezetvédelem, és belső piacai ügyek, pozitív fejleményekről is beszámol a jelentés.

Pozitívan értékelték például a kínzás és rossz bánásmód visszaszorulását a hatósági eljárások során, de megjegyezték, hogy továbbra is előfordulnak ilyenek, főleg egyes büntetés-végrehajtó intézményekben. Oktatási és a kulturális téren ugyanakkor már majdnem teljes az Unióhoz való igazodás, erről a két területről a tárgyalási folyamat következő szakaszában lesz szó, hacsak Ciprus közbe nem szól. A szigetország ugyanis közölte, fenntartja vétójogát, ha az év végégi nem rendeződik a kikötők és repterek megnyitásának ügye.