Hágát okolják Milosevic haláláért

Vágólapra másolva!
A szombaton elhunyt Slobodan Milosevic belgrádi orvosa szerint a hágai bíróság felelős a volt jugoszláv vezető haláláért, mert nem hallgatta meg a szakorvosok véleményét Milosevic rossz egészségi állapotáról. Carla Del Ponte, a törvényszék főügyésze nem zárta ki, hogy Milosevic öngyilkosságot követett el. A volt elnök ugyanakkor a halála előtti napon arról beszélt, hogy megpróbálták megmérgezni a börtönben.
Vágólapra másolva!

Kizárólag és közvetlenül a hágai bíróságot teszi felelőssé Slobodan Milosevic szombaton bekövetkezett haláláért a volt jugoszláv elnök belgrádi orvosa. Vukasin Andric gégész szakorvos szerint a törvényszék illetékesei figyelmen kívül hagyták a Milosevic állapotáról született szakvéleményeket. Andric tavaly november elején egy francia szívgyógyásszal és egy orosz érspecialistával együtt vizsgálta meg a börtönben Slobodan Milosevicet. "Mi több ízben kértük a hágai törvényszéket, hogy Slobodan Milosevic részesülhessen megfelelő egészségi ellátásban, kértük akkor is, amikor 2005. novemberben megvizsgáltuk scheveningeni börtöncellájában a vádlottat" - mondta a Beta belgrádi hírügynökségnek Andric.

A hágai kardiológusok már néhány hónappal a 2002. februárjában megkezdődött per után megállapították, hogy Slobodan Milosevic a szív bal pitvarának megnagyobbodásában és magas vérnyomásban szenved. A szakorvosok úgy találták, hogy a betegség "jelentős kockázatot jelent a vádlott egészségére". A bírói tanács ezt követően úgy rendelkezett, hogy a per csak délelőtt zajlik, hetente három napon át, hogy a vádlottnak elegendő ideje legyen a pihenésre.

Milosevic tavaly decemberben mondta először, hogy nem tud részt venni az eljárásban, mert nem érzi jól magát. "Kibírhatatlan nyomást érzek a szememben és a fülemben, úgy érzem, mintha száztonnás lenne a fejem" - mondta Milosevic.

A törvényszék scheveningeni börtönében őrzött 64 esztendős Milosevicet szombat reggel holtan találták a cellájában, ágyban fekve. Milosevic szocialista párttársai gyanúsnak találják, hogy az állandó megfigyelés alatt álló vádlott órákon át halottan feküdt cellájában anélkül, hogy bárki felfigyelt volna rá. Rasim Ljajic, a Hágával való együttműködésért felelős belgrádi kormánytanács elnöke arra kérte a hágai bíróságot, hogy Milosevic boncolásában vegyenek részt belgrádi kórboncnokok is. Ljajic már meg is kapta Hága egyetértő válaszát.

A vasárnap is megjelenő belgrádi napilapok címoldalukon számoltak be Slobodan Milosevic haláláról, és közülük jó néhány azzal vezette fel hírét, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék megölte a háborús bűntényekkel vádolt néhai jugoszláv és szerb elnököt. A Kurir című napilap címoldalán Milosevic egész oldalas fényképe látható, alatta a "Meggyilkolták" felirat. A Press-ben hasonló kivitelben "Hága megölte Milosevicet!" felirat látható a címlapon. A Glas Javnosti című politikai-közéleti napilap címoldalán szinte semmi sincs az elhunyt vádlott politikus egész oldalas, szalutáló arcképén kívül, amely alatt ugyancsak az olvasható, hogy "Hága megölte Milosevicet".

Milosevic állítólag attól is tartott, hogy a börtönben megmérgezik. Halála előtti napon azt mondta jogi tanácsadójának, hogy megpróbálták megmérgzeni a hágai börtönben. Zdenko Tomanovic ügyvéd erről szombaton nyilatkozott a B92 belgrádi rádiónak. Tomanovic rögtön levélben tájékoztatta erről Oroszország hágai nagykövetségét. Tomanovic mindezért a Milosevic-család egyetértésével azt kérte a törvényszéktől, hogy Moszkvában és ne Hágában boncolják az elhunytat.