Bush is elment a '48-as megemlékezésre

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök is részt vett a washingtoni kongresszusban szerdán az 1848-as forradalom évfordulóján rendezett ünnepségen. Bush beszédet is mondott, melyben a szabadság egyetemességéről beszélt, és megkösözönte Magyarország iraki és afganisztáni segítségét.
Vágólapra másolva!

Az ember szabadságvágyának az egyetemességét mutatta meg Magyarország példája George Bush amerikai elnök szerint, aki részt vett és rövid beszédet mondott a washingtoni kongresszusban szerdán az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Bush elnök huszonöt percet tartózkodott az ünnepségen. Rövid beszédet is mondott, melyben közölte Magyarország példája a türelem példája, annak a példája, hogy a szabadság vágya ott lakozik mindenkinek a lelkében és ezt a vágyat a zsarnokság nem olthatja ki. Utalt rá, hogy vannak, akik vitatják a szabadság egyetemességét és úgy vélik, hogy az nem mindenkinek jó, ő azonban hisz benne és a magyar példa is megmutatta, hogy a szabadság egyetemes.

"Isten ajándéka"

"Hiszem, hogy mindenki vágyik a szabadságra. Hiszem, hogy van egy Mindenható, és hiszek abban, hogy a szabadság a mindenható Isten ajándéka mindenkinek ezen a világon. És hiszek abban, hogy az Egyesült Államok, Magyarország és más szabadságszerető nemzetek kötelessége segíteni abban, hogy más népek is megvalósíthassák a szabadságot" - mondta.

A demokrácia erejére példaként említette a háborúk dúlta Európát, amely most szabad és békében él. Magyarországot a demokrácia egyik fénylő példájának nevezte, és kijelentette: "Megköszönjük a magyar népnek a példát. Megköszönjük hozzájárulásukat ahhoz, hogy Afganisztán és Irak is részesülhessen a szabadság áldásaiból. Megköszönjük, hogy szövetséges a béke megóvásában. Azért jöttem, hogy emlékeztessem Magyarország népét arra, hogy Amerika jó barátjuk" - mondta.

Az elnök elismerő szavakkal méltatta az ünnepséget levezető Tom Lantos elkötelezettségét a szabadság ügye mellett. Mint mondta, nem csak azért jött, hogy köszönetet mondjon egy erős szövetségesnek és jó barátnak, a magyar kormánynak és népnek, hanem Tom Lantos iránti tiszteletből is, aki jól tudja, mi a különbség szabadság és zsarnokság között.

Emlékművet terveznek

Az ünnepségen beszédet mondott Bill Frist és Harry Reid, a szenátus republikánus, illetve demokrata párti frakciójának a vezetője, Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakcióinak a vezetője, Dennis Hastert, a képviselőház elnöke. A megemlékezésen részt vett Anthony Williams, Washington polgármestere is.

Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete bejelentette, hogy Williams polgármester, Tom Lantos és a magyar kormány egy emlékmű létesítését kezdeményezi a szabadságharcosok tiszteletére. A kokárdát viselő Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédében méltatta a magyaroknak a tudományhoz és a művészetekhez való hozzájárulását is.

Rumsfeld rajongása

A megemlékezés vége felé megjelent Donald Rumsfeld védelmi miniszter is, aki az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: "A magyarok bátorsága és a szabadságvágya olyan hatalmas és elemi erejű volt, amely megérdemli, hogy méltóképpen megemlékezzünk róla. Nagyra értékeljük kapcsolatunkat Magyarországgal a NATO-ban és a kétoldalú viszonyban. Végül pedig azért is jöttem, mert nagy rajongója vagyok Tom Lantosnak, aki nagyszerű törvényhozó és államférfi és megtisztelve érzem magam, hogy itt lehetek."

Az ünnepséget a kongresszus patinás szobortermében, a Statuary Hallban rendezték meg. A félkör alakú oszlopos, kupolával fedett Statuary Hall a képviselőház ülésterme volt 1819 és 1857 között. 1851-52-es egyesült államokbeli látogatásakor Kossuth Lajos is felszólalt a teremben: ő volt a második nem amerikai állampolgár, aki beszédet mondott a képviselőházban. Az első a francia Lafayette márki, az Egyesült Államok függetlenségi háborújának a francia hőse volt.

Herbert Walker és Simonyi András Tom Lantossal együtt megkoszorúzta Kossuth Lajos mellszobrát, amelyet erre az alkalomra áthoztak állandó helyéről, a Rotundába vezető folyosóról, ahol 16 éve helyezték el és avatták fel - Tom Lantos kezdeményezésére. Az ünnepséget az amerikai himnusz nyitotta meg, és a magyar himnusszal ért véget.