Nem ment a németekhez a lekrumplizott államfő

Vágólapra másolva!
Néhány nap alatt állami szintű konfliktus kerekedett egy német lap hétfői cikke körül, mely Lech Kaczynski, a lengyel államfő németellenes beállítottságán élcelődött. A lengyel sajtó szerint a cikk annyira feldühítette a lengyel elnököt, hogy emiatt mondta le a német kancellárral és a francia elnökkel tervezett háromoldalú találkozóját.
Vágólapra másolva!

Alig pár órával a kezdete előtt mondta le a lengyel elnök azt a háromoldalú megbeszélést, melyen Jacques Chirac francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral találkozott volna. Lech Kaczynski gyomorbántalmakra hivatkozva lépett vissza a találkozótól, melyet a "weimari háromszög" néven ismert együttműködés jubileumi, tizenötödik évfordulója alkalmából tartottak volna.

A lengyel sajtó hétfői értesülései szerint Kaczynski valójában azért mondta vissza a németországi utat, mert néhány nappal korábban a berlini Die Tageszeitung szatirikus hangvételű cikket közölt róla. A napilap Kaczynski közismert németellenes megnyilvánulásait idézte fel "Lengyel újkrumpli" című írásában, így például azt a kijelentését, miszerint az egyetlen dolog, amit a szomszéd országból ismer, az "a köpőcsésze a frankfurti reptér férfivécéjében", illetve, hogy "soha nem nyújtotta ki a kisujját sem német politikus felé". A Tageszeitung külön kiemelte azt is, hogy Kaczynski még varsói főpolgármestersége alatt készíttetett egy jelentést, amely szerint Németország 45 millió euróval tartozik a lengyel fővárosnak a II. világháborúban okozott károkért.

A lengyel elnöki hivatal államtitkára tagadta, hogy összefüggés lenne a német újságcikk és a lemondás között, ugyanakkor elismerte, hogy a megjelentek felbőszítették az elnököt. Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfő a lengyel köztelevíziónak adott interjújában "elképesztő helyzetnek" minősítette a cikk publikálását, amely miatt "mindenképpen szükség van (hivatalos) reagálásra". Ugyanakkor jelezte, hogy a történtek nem fognak változást előidézni a két ország kapcsolatában. Az incidens végül akkor vált állami szintűvé, amikor szerdán a lengyel külügyminiszter felszólította a német kormányt, hogy hivatalosan foglaljon állást a szatirikus írásról.

Német oldalról értetlenül fogadták a lengyel felháborodást. Ulrich Wilhelm kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a megjelent cikk nem tükrözi a német kormány álláspontját, mindazonáltal a kancellária nem nyilvánít véleményt más államok képviselőire vonatkozó újságcikkekről. Az érintett lap főszerkesztője szerint a lengyel politikusok nem értették meg, hogy szatirikus hangvételű írásról van szó. "Az embernek az a benyomása támad, hogy nincsenek tisztában azzal, mit jelent a sajtószabadság" - mondta a főszerkesztő.

MTI/[origo]