Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megalázó helyzetbe hozta Blairt pénzügyminisztere

Vágólapra másolva!
Egyre agresszívebben követelik Tony Blair brit miniszterelnök távozását pártján belüli ellenfelei. Az utódlására legesélyesebbnek tartott Gordon Brown pénzügyminiszter támogatói útján jelezte: elég volt a ködösítésből, pontos és nyilvános tervet akar látni arról, mikor mond le a megcsappant népszerűségű kormányfő.
Vágólapra másolva!

Megalázó helyzetbe került Tony Blair brit miniszterelnök, miután pénzügyminisztere és sokak szerint legesélyesebb utóda, Gordon Brown visszautasította, hogy a miniszterelnök 12 hónapon belül távozzon csak a kormány és a Munkáspárt éléről.

Blair kabinetminisztere útján jelezte a brit parlamentben, hogy távozása a következő 12 hónapban képzelhető el. Pártbeli támogatói szerint ugyanakkor pontos tervet mutatott arról Brownnak, hogyan képzeli távozását a miniszterelnöki székből. Blair szövetésgesei attól tartanak, hogyha a miniszterelnök nyilvánosan is előre bejelentené távozását, akkor minden maradék tekintélyét és hatalmát elvesztené.

A Blair legesélyesebb utódának tartott Brown azonban ezt a jelek szerint kevésnek érzi. Tony Blair távozását azután kezdte követelni több tucat munkáspárti képviselő, hogy a májusi helyhatósági választásokon a párt történelmi vereséget szenvedett. A Labour népszerűsége azóta újabb és újabb mélységekbe zuhan.

A Blair távozását követelők szerint a helyzet rosszabbodni fog, amíg a miniszterelnök posztján marad. Pártbeli ellenfelei attól tartanak, hogy Blair jelenléte veszélybe sodorhatja a párt sikerét a legkorábban 2009-ben esedékes választásokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről