A széthullás küszöbén a lengyel kormánykoalíció

Vágólapra másolva!
A széthullás küszöbére jutott csütörtökön a konzervatívok vezette lengyel kormánykoalíció, mert kiéleződött a hetek óta tartó vita a koalíció vezető ereje, a Jog és Igazságosság (PiS) párt, valamint egyik kis partnere, a baloldali populista Önvédelem (Samoobrona) között a 2007-es költségvetés és az Afganisztánba küldendő lengyel csapaterősítés ügyében.
Vágólapra másolva!

A hetek óta tartó vita következtében veszélybe került a lengyel kormánykoalíció léte. A vita odáig fajult, hogy Marek Kuchcinski, a konzervatívok parlamenti frakciójának vezetője párton belüli "puccsra", Andrzej Lepper pártvezető cserbenhagyására és a Jog és Igazságosság frakciójához való "átállásra", azaz átülésre szólította fel a szejmben a Samoobrona képviselőit. Azzal indokolta felhívását, hogy a PiS már "nem tudja komoly partnerként kezelni Leppert".

Az Önvédelem vezetője, aki a mezőgazdasági minisztérium vezetése mellett miniszterelnök-helyettesi tisztséget is visel a lengyel kormányban, megpróbálta kicsikarni, hogy az eredetileg tervezettnél jóval többet költsenek a jövő évi büdzséből a mezőgazdaság támogatására, az oktatásügyre és az egészségügyre. Noha a pénzügyminisztérium késznek mutatkozott Lepper néhány követelésének elfogadására, meghiúsult a megegyezés, mert a baloldali populista pártvezető ragaszkodott minden igényéhez. Ezek kielégítése azonban súlyosan veszélyeztetné a költségvetési hiány féken tartását, amire pedig kötelezettséget vállalt a kormány.

A Samoobrona képviselői szerint egyebek között az afganisztáni NATO-küldetésben való lengyel részvétel visszafogásával lehetne pénzt megtakarítani a párt által követelt többletkiadásokhoz. Hevesen támadták egy múlt heti parlamenti vitában a konzervatívoknak azt a tervét, hogy további ezer lengyel katonát küldenek Afganisztánba az ottani NATO-művelet támogatására. A baloldali populisták érvelése szerint Lengyelország nincs abban a helyzetben, hogy megengedhetne magának egy ilyen költséges újabb hozzájárulást az afganisztáni NATO-küldetéshez.

A Jog és Igazságosság úgy nyerte meg tavaly a választásokat, hogy nem sikerült abszolút többséget szereznie a parlamentben. Májusban bevonta a kormányzásba a Samoobronát és a jobboldali nacionalista Lengyel Családok Ligáját, hogy megszilárdítsa kormányzati pozícióját. A koalíciós "frigy" eddigi néhány hónapját azonban folytonos perlekedések jellemezték.